Az EU vizsgálja a Google új adatvédelmi szabályozását

Habár az Európai Unió igazságügyi biztosa, Viviane Reding lelkesen üdvözölte a Google nemrég bejelentett, igen nagy visszhangot kiváltott adatvédelmi reformját, a témával foglalkozó EU-s testület jóval visszafogottabban fogadta ezeket, sőt a hét végén arra kérték az amerikai céget, hogy egyelőre ne vezessék még be a tervek szerint március elsejétől érvényes új előírásokat, mivel meg kell vizsgálniuk, hogy a rendelkezések megfelelnek-e az uniós adatvédelmi rendelkezéseinek. (A vizsgálatot egyébként Reding asszony is támogatja.)

Ahogy az IT café is beszámolt róla, az aggodalmakat az táplálja, hogy a Google új szabályozása kétarcú: egyrészt a korábbinál sokkal könnyebben áttekinthető, egyszerűbb rendszert hoztak létre, mely egységesen kezeli a legtöbb szolgáltatást, ugyanakkor ezzel párhuzamosan egyszerűbbé és automatizálttá tették a szolgáltatások közötti adatmegosztást. A Google a reformtól bevallottan két eredményt vár el: hatékonyabb célzott hirdetési rendszert, illetve – felhasználói oldalról – a szolgáltatásaikat használók pontosabb, személyre szabottabb kiszolgálását.

Az EU-t tanácsadással segítő független adatvédelmi csoport (Article 29 Working Party) vezetője, Jacob Kohnstamm a Google vezérigazgatójának, Larry Page-nek írott csütörtöki levelében közli, hogy a francia adatvédelmi hatóság már megkezdte az új szabályozás vizsgálatát, ezért felhívják az amerikai céget, hogy a későbbi viták elkerülése érdekében ennek lezárultáig ne érvényesítsék az előírásokat. Az amerikai cég pénteken előzetesen röviden reagált Kohnstamm levelére: állításuk szerint a szabályzat tervezetét megküldték az illetékes hatóságoknak, és akkoriban senkinek nem volt lényeges kifogása ellene. A késleltetett érvényesítést nem tudják vállalni, mivel az komoly zavarokat okozna működésükben.

A kontinensünkön 90 százalékos részesedéssel rendelkező kereső miatt egyébként már folyik egy nagyszabású versenyügyi vizsgálat, hogy megnézzék, visszaél-e piaci erőfölényével a Google.

Azóta történt

Előzmények