A Google bejelentette új felhőszolgáltatásainak árát

A felhasználók négy különböző tárolási formát választhatnak, és fontos újdonság, hogy szabadon mozgathatják ezek között az adatokat.

A Google termékmenedzsere, Kirill Tropin tegnap a hivatalos blogon jelentette be, hogy a vállalat milyen csomagokban milyen árakon fogja kínálni – többségükben november elsejétől – átalakított üzletágában felhőszolgáltatásait.

A Google a múlt hónap végén egy konferencián fedte fel, hogy a vállalati struktúra átszervezése jegyében új egységet hoztak létre Google Cloud néven, ebbe integrálták több szolgáltatásukat, így a nyilvános felhőinfrastruktúrát kínáló, már több mint egymilliárd felhasználóval rendelkező Google Cloud Platformot, a Google Apps for Worköt, az Android és a Chrome OS nagyvállalati verzióit, illetve a gépi tanulás, valamint a vállalati térképes szolgáltatások API-ját. A vállalati alkalmazásszolgáltatás márkanevet is váltott: a Gmailt, a Google Docsot, a Google Sheetset, a Google Slidest, a Google Plust, a Google Calendart, a Google Hangoutsot és a Google Formst tartalmazó Google Apps for Work új elnevezése G Suite.

Ekkor közölték azt is, hogy nyolc új adatközponti régiót hoztak létre: Mumbai, Szingapúr, Sydney, Észak-Virginia, São Paulo, London, Frankfurt, illetve Finnország. Ígéretük szerint egy újabb is létrejön a Cloud Platform számára.

Az új szolgáltatásban fontos újítás, hogy a felhasználók választhatják a többrégiós automatikus tárolást is (ez földrajzi redundanciát biztosít), ekkor gigabájtonként 2,6 dollárcentet kell fizetniük havonta. Amennyiben olcsóbban szeretnék megúszni, akkor rendelkezésre áll az egyrégiós tárolás, ez 2 centbe kerül gigabájtonként. Azok, akik mentésre, backupra használják a felhős tárhelyet, szintén két lehetőség közül választhatnak: a Nearline változatot azoknak ajánlják, akik évente néhányszor, mondjuk pár havonta akarnak hozzáférni adataikhoz, ez havi 1 cent gigabájtonként, illetve a legolcsóbb a Coldline havi 0,7 centért – ezt azoknak érdemes választani, nagyon ritkán akarnak hozzáférést, akár több évig sem nyúlnak az adatokhoz, elsősorban súlyos adatvesztés utáni visszaállítási backupnak használják a tárhelyet.

Google Cloud
[+]

Több szolgáltatásnál a jelenlegihez képest csökkentették az árakat, pl. a régiósnál 23, az API-s hozzáférésnél 50-60 százalékkal.

Emellett egy igen fontos újítással is jelentkeztek: lehetőség van arra, hogy a felhasználók az egyik csomag keretében tárolt adataikat automatikusan egy meglévő másik csomagba helyezzék át.

Azóta történt

Előzmények