A Firefox visszaesőben, a Chrome trónra tör régiónkban is

A Mozilla Firefox, a Nokia és a Symbian a 2011-es év második félévének legnagyobb vesztesei a Gemius által vizsgált 17 piacon, míg az Apple, a Google és Android megerősítette a regionális pozícióját ebben az időszakban – többek között ezeket a következtetéseket is levonhatjuk a Gemius által összeállított „Így böngésztünk 2011 második felében” miniriportból.

gemius
Nagyításhoz klikk! a képre

A gemiusTraffic adatai alapján a Google Chrome produkálta a legdinamikusabb növekedést a böngészők közül, mely megegyezik a globális trendekkel. A Chrome-mal generált oldalletöltések aránya közel 5 százalékponttal emelkedett az előző év végén. Ezzel már kevesebb, mint 9 százalékpont választja el a Mozilla Firefoxtól. A régióban a vezető böngésző továbbra is az Internet Explorer, míg a második helyen nem messze lemaradva a Firefox áll. Amennyiben a jelenlegi trend kitart, a harmadik helyezett Google Chrome hosszú távon felül fog kerekedni riválisain.

gemius
Nagyításhoz klikk! a képre

A mobilpiacot továbbra is az Apple termékei uralják a Gemius által vizsgált országokban. A mobil oldalletöltések több mint 40%-a az almás cég eszközeiről (iPhone és iPad) érkezett, mely jelentős fölényt jelent a második helyezett Nokia 22%-os részesedésével szemben. A 2011-es év során a Nokia közel 20 százalékpontot veszített részesedéséből, mely nem meglepő, figyelembe véve saját készítésű operációs rendszerének, a Symbiannek a kivonulását a piacról. Kérdés, hogy az új széria Windows Phone operációs rendszerű készülékei visszafordíthatják-e a finn gyártó részesedésének zsugorodását. A mobilgyártók között a Samsung produkált jelentős növekedést közel 14%-os részesedést elérve a piacon.

gemius
Nagyításhoz klikk! a képre

A legnagyobb párharc továbbra is az Apple iPad és iPhone között dúl. Míg 2011-ben első félévében az iPhone szűk réssel vezetett iPad előtt, míg a második félévre fordult a helyzet és az Apple táblagépe 3 százalékponttal megelőzte okostelefon testvérét.

gemius
Nagyításhoz klikk! a képre

A miniriport a Gemius által megfigyelt aggregált piaci trendeket tartalmazza a bolgár, cseh, dán, észt, fehérorosz, horvát, lengyel, lett, litván, magyar, orosz, szlovák, szlovén, török és ukrán piacokról, valamint a MENA (Middle East and North Africa) régióból. Az adatok forrása a gemiusTraffic szolgáltatás. A riport jelen kiadása a 2011. július-decemberi időszakot foglalja magában.

gemius
Nagyításhoz klikk! a képre

Azóta történt

Előzmények