A Google megveszi a Motorola mobilos üzletágát

Okostelefon- és tabletgyártó lesz a Google. Az internetvállalat ma bejelentette, hogy a pénteki záróárfolyamnál 63 százalékkal magasabb, részvényenként 40 dolláros áron felvásárolja a Motorola Mobilityt, az egykori Motorola Inc. idén januárban önállósított mobilgyártó üzletágát. Az ügylet értéke mintegy 12,5 milliárd dollár.

A Google a vállalat történetében szokatlanul nagy összegű és kaliberű akvizíciótól az Android operációs rendszer terjedésének felgyorsítását és a mobil-számítástechnikai piacon a verseny élénkülését várja. A cég a felvásárlással jelentős szabadalmi portfólió birtokába is jut: a Motorola több mint 17 ezer szabadalmat jegyez.

Az ügylet élénkíteni fogja a versenyt, hiszen a „megerősített szabadalmi portfóliónk révén hatékonyabban tudjuk majd megvédeni az Androidot a Microsoft, az Apple és más vállalatok által indított versenyellenes támadásoktól” – írta blogjában Larry Page vezérigazgató. A két említett vállalat nemrég konzorciumba tömörülve közösen licitált a csődbe ment Nortel Networks szabadalmi csomagjának árverésén, és győzött egy 4,5 milliárd dolláros ajánlattal. A vesztes Google az aukciót megtámadta az amerikai igazságügyi minisztériumnál.

A Google a közleményében kiemeli, hogy a felvásárlás nem hoz változást az Android fejlesztésében: az operációs rendszer a jövőben is nyílt, a Motorola pedig annak egy licenccel rendelkező használója marad. A Motorola a Google-ön belül önálló üzletágként működik majd.

Az ügyletet – melyet mindkét fél igazgatótanácsa jóváhagyott – a hatósági és részvényesi engedélyek megszerzését követően az év végén vagy a jövő év elején tervezik lezárni a felek.

Azóta történt

Előzmények