Amiben elsők lehetünk Európában: megadóztatjuk a Google-t és a Facebookot

A multinacionális nagy internetes vállalatok adóztatási módjának megváltoztatása már jó ideje téma Európában, sőt az egész világon. Nemrég számoltunk be amerikai civil szervezetek jelentéséről, melyben azt vizsgálták, hogy a nagyvállalatok hogyan kerülik el a magas adókat offshore cégeken keresztül. A probléma már rég fennáll, két éve írtuk meg, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD) elkészített egy olyan tervezetet, egy ajánlást a világ vezető gazdaságait tömörítő G20 csoport számára, melyben azokat a lépéseket foglalják össze, amelyek célja, hogy a globális méretekben tevékenykedő nagyvállalatok adóelkerülési, adótrükközési gyakorlatának véget vessenek. Különösen aktív ez ügyben kontinensünkön Nagy-Britannia és Franciaország, akik nehezményezik, hogy a netes nagyvállalatok Írországba bejegyzett leánycégeikkel ússzák meg azt, hogy az egyes országokban adót fizessenek.

Most úgy tűnik, hogy a magyar kormány is csatlakozik az elégedetlenek táborához – sőt, a Figyelő információi szerint már dolgoznak egy olyan tervezeten, amely e multik helyi megadóztatását célozza meg.

Ez a lehetőség már nem először merül fel, de a Figyelőnek több piaci szereplő is arról számolt be, hogy a témában korábban aktív állami szervezetek – mint például a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – mintha félretették volna az ügyet.

Ám az internetes konzultációval megbízott Deutsch Tamás csapata állítólag nagyon komolyan dolgozik egy konkrét koncepció kialakításán. Deutschtól már tavasszal is többször lehetett hallani a Google-adó kifejezést, de akkor még csak az volt biztos, hogy kik lesznek a célkeresztben. Az elmúlt hónapokban azonban elkezdett formát ölteni az elképzelés.

A Figyelő úgy tudja, hogy az előkészítés során az uniós törekvéseket is figyelembe veszik, de az is látszik, hogy a kormányzat nem feltétlenül szeretne az EU-ra várni. A brüsszeli malmok túl lassan őrölnek, a kabinet így inkább elébe menne a dolognak, ha úgy tetszik az egyik uniós élharcosa lenne a nagy internetes cégek megadóztatásának.

Azóta történt

Előzmények