Megadóztatni a nagy offshore internetes vállalatokat

Gyakorlatilag az egész világon fontolgatják az államok vezetői azt, hogy helyben megadóztatják azokat a multinacionális internetes vállalatokat, amelyek az adóparadicsomok lehetőségeit kihasználva gyakorlatilag sehol sem adóznak komoly mértékben, ahol működtetik a szolgáltatásaikat.

Nemrég kiszivárogtak olyan információk, mely szerint Magyarország is konkrétan lépne az ügyben. A probléma már rég fennáll, két éve írtuk meg, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD) elkészített egy olyan tervezetet, egy ajánlást a világ vezető gazdaságait tömörítő G20 csoport számára, melyben azokat a lépéseket foglalják össze, amelyek célja, hogy a globális méretekben tevékenykedő nagyvállalatok adóelkerülési, adótrükközési gyakorlatának véget vessenek. Különösen aktív ez ügyben kontinensünkön Nagy-Britannia és Franciaország, akik nehezményezik, hogy a netes nagyvállalatok Írországba bejegyzett leánycégeikkel ússzák meg azt, hogy az egyes országokban adót fizessenek.

A friss hírek szerint Új-Zélandon már igen előrehaladott ez a folyamat, ugyanis Todd McClay illetékes miniszter ma nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, mely jövő év októberétől kötelezővé tenné az olyan nagy cégek, mint a Netflix helyi megadóztatását. A miniszter az indoklásban elmondta, hogy az igazságosság és a méltányosság okán szükséges ez az intézkedés, ugyanis a nagy amerikai vállatok az offshore működés miatt jelentős előnybe kerülnek a helyi vállalkozásokkal szemben.

A tervek szerint 2016. október 1-jén érvénybe lépő új szabályok kimondják, hogy mindenféle helyi értékesítés után fogyasztási adó formájában adózniuk kell a regisztrációra kötelezett vállalatoknak, függetlenül attól, hogy egyébként hol vannak bejegyezve. Különösen fontos ez amiatt – hangsúlyozta a miniszter –, mivel egyre nagyobb mértékben értékesítenek tengerentúli vállalatok „immateriális” termékeket: e-könyveket, digitális zenét, videót, szoftvereket. A benyújtott javaslat szerint egy könnyített eljárás keretében a nem Új-Zélandon bejegyzett vállalatoknak 60 ezer új-zélandi dollár éves bevétel fölött egy összegben kell befizetniük az adót.

A bevezetendő új rendszer tesztelését jövő év áprilisában kezdenék meg.

Azóta történt

Előzmények