Az Apple a legnagyobb adóelkerülő

Október elején hozták nyilvánosságra az amerikai adófegyelem állapotát vizsgáló közhasznú társaság, a Citizens for Tax Justice és a sokféle területen fogyasztó- és polgárvédelemmel foglalkozó civil szervezet, a U.S. Public Interest Research Group közös jelentését, melyben azt a kutatásukat összegzik, amelyben az amerikai nagyvállalatok adóelkerülési módszereit vizsgálták.

A 2014-es adatok alapján a jelentés készítői arra jutottak, hogy a Fortune magazin ötszázas listáján szereplő vállalatok közel háromnegyede, 72 százalékuk kerüli el kisebb-nagyobb mértékben az amerikai adózást offshore cégek segítségével. A szóban forgó 358 vállalat összesen 7622, adóparadicsomokban bejegyzett leányvállalattal rendelkezik, ezek közül a 30 legtöbb pénzt külföldre menekítő vállalatnak 1225 ilyen leánycége van – ezek a vállalkozások gyakran csak egy postafiókból állnak. A két legkedveltebb adóparadicsom Bermuda és a Kajmán-szigetek. Becslésük szerint az ötszáz vállalat által külföldön tartott pénz körülbelül 2100 milliárd dollár, így az amerikai költségvetés évente 90 milliárd dollárt veszít az offshore cégek miatt.

 

Offshore - az első 30 vállalat
[+]

 

A legtöbb pénzt az Apple viszi ki az országból, a jelentés szerint messze kiemelkednek a 181 milliárd dolláros offshore-könyveléssel: a vállalat gyakorlatilag 2,3 százalékos adót fizet meg az offshore cégek után, több tízmilliárdot vonva el így az amerikai költségvetéstől (ez csak becslés, mivel a cégviszonyok elég bonyolultak, és sok adat nem nyilvános, illetve azt is figyelembe kell venni, hogy az offshore cégek nyereségét nagyon sokan visszaforgatják az amerikai gazdaságba, illetve az USA-ban fektetik be).

A jelentés készítői szerint a jelenlegi szabályokat meg kellene változtatni, mivel túl sok kiskaput hagynak a vállalatoknak, hogy megússzák az adófizetést, illetve azzal kellene növelni az átláthatóságot, hogy kötelezővé teszik az országokra lebontott adatszolgáltatást. Ám e nagy cégek kivételezettségüket a komoly lobbierő mellett annak köszönhetik, hogy forrásaik jelentős részét állampapírokban tartják, hozzájárulva a pénzügyi stabilitáshoz, így hiába tartják ezt az átlag amerikaiak igazságtalannak, kevés esély van a helyzet megváltozására.

Azóta történt

Előzmények