Gomba módra szaporodnak az internetszolgáltatók

A harmadik negyedévben áttörésnek lehettünk tanúi a piacon: a mobilokról kezdeményezett beszélgetések összesített percideje most először haladta meg a vezetékes hálózatban indított hívások időtartamát. A széles sávú internetet előfizetők tábora jelentősen bővült a modemes szolgáltatások rovására.

Hirdetés

A KSH által közölt adatok szerint a mobil-előfizetések száma a negyedév folyamán 128 ezerrel bővült, s az időszak végén túllépte a 9 milliót. A feltöltőkártyás előfizetések száma és aránya tovább csökkent ebben a negyedévben is. Az előző év azonos időpontjához képest az előfizetői állomány 710 ezerrel, 8 százalékkal lett nagyobb. A növekedés éves üteme a piac lassú telítődése miatt mérséklődik. A 100 lakosra jutó mobil-előfizetések száma a negyedév végén 89,7 volt.

A vizsgált időszakban a vezetékes és az ISDN-csatornák csökkenése tovább folytatódott. A negyedév végén – az előzetes adatok szerint – 3,5 millió vezetékes fővonal volt üzemben, 93 ezerrel kevesebb, mint 2004 azonos időszakában, és 41 ezerrel kevesebb, mint az előző negyedév végén. A 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma a negyedév végén 34,4 volt, kevesebb, mint egy évvel korábban. Az ISDN-vonalak aránya a vezetékes előfizetéseken belül változatlanul 17 százalék.

Háttérbe szorul a betárcsázós net

A harmadik negyedévben az internetszolgáltatók száma 200 volt, 105-tel több, mint egy évvel korábban. Az internetszolgáltatási piac ugyanakkor erősen koncentrált, mivel az előfizetések 90 százalékát 17 cég mondhatja magáénak.

Az időszak végére az internet-előfizetések száma meghaladta a 832 ezret, 22 százalékkal volt több, mint az előző év azonos időszakában, és 6 százalékkal, mint az előző negyedév végén. Az internet-előfizetők körében a (már 2004-ben is zajló) jelentős szerkezeti átalakulások ebben a negyedévben is folytatódtak. A széles sávú (kábel- és xDSL-) előfizetések aránya már kétszer akkora, mint a kapcsolt vonali és az ISDN-előfizetéseké összesen.

Az összes előfizetéseken belül a tavalyi harmadik negyedévéhez képest tovább csökkent a modemes, az ISDN-vonali, illetve a bérelt vonali, ugyanakkor tovább növekedett az xDSL, a kábeltévés és a vezeték nélküli előfizetések aránya. A vezetékes vonalról kezdeményezett internethívások száma és időtartama 29 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel a harmadik negyedévben éves szinten 42 százalékkal növekedve meghaladta a 16 milliárd forintot.

Azóta történt

Előzmények