ADSL jövőre: zuhanó árak, növekvő sávszélesség

Az ünnepi ADSL-csomagok már előre vetítik, mit várhatunk a széles sávú előfizetések piacán 2006-ban. Elsősorban az árak további rohamos csökkenését, ami az internetpenetráció hazai növekedésének legmeghatározóbb faktora. Különösen a legolcsóbb, 512 kbps-os ADSL-csomag ára meghatározó e tekintetben, hiszen ha az tartósan a négyezer forintos lélektani határ alá esik, akkor valószínűleg sok család fog széles sávra váltani, hiszen jelenleg a betárcsázós internet kerül ennyibe.

Ifj. Lengyel Tibor, a TVNet ügyvezetője úgy véli, a jelenlegi 18-20 százalékosra becsült internetpenetráció jövőre mindenképpen eléri a 21-22 százalékot. De ha az 512 kbps-os csomagok ára kedvezően alakul, akkor elérheti a 30 százalékot is.

A szakember a piaci szereplők számának jelentős csökkenését is várja a 2006-os esztendőtől. "Folytatódik a piac konszolidációja, amelyre nagy szükség is van" – vélekedik ifj. Lengyel Tibor. "Jelenleg 186 internetszolgáltató található az országban, vagy legalábbis olyan cég, amelynek erre jogosítványa van. Ez a szám abszurd a piac méretéhez képest. Talán tíz lenne reális, és akkor ez a tíz már lenne annyira tőkeerős, hogy valóban naprakészen vezessék be a legújabb technológiákat. Ennek érdekében további összeolvadások, felvásárlások várhatóak, a nagy cégek pedig fokozatosan növelik részesedésüket."

 Az internethez csatlakozók számának emelkedését a technológia további fejlődése, új szolgáltatások megjelenése is fokozza. A koaxiális kábelen szolgáltató cégek egy része már elindította triple play (hang, internet és tévéműsor egy kábelen) szolgáltatását, az ezen kínált VoIP telefonszolgáltatás ingyenessége szintén vonzó lehet a széles sávú internetre előfizetők számára. Kérdés, hogy ez a szolgáltatás a hagyományos rézkábeles technológián alapuló ADSL-előfizetéseknél mennyire terjed majd el.

Lengyel úgy véli, a triple play szolgáltatáshoz a jelenleg alkalmazott ADSL sávszélességet legalább 4 Mbps-ra kell megnövelni. Ugyanakkor a „hagyományos” ADSL-technológia folyamatos fejlődése mellett (ADSL2+) a jövőben fokozatosan megjelennek a piacon a még nagyobb sávszélességet igénylő szolgáltatási csomagok.

Azóta történt

Előzmények