Hirdetés

Budapest pályázna az uniós k+f központra

A múlt héten hivatalosan is átadták a kormány képviselőinek jelenlétében a budapesti Infopark legújabb, "C" épületét. Az Infopark építése hét évvel ezelőtt kezdődött el. Az összesen 100 milliós beruházással Közép-Kelet-Európa első innovációs és technológiai parkja jön létre, ahol egy olyan tevékenységspecifikus üzleti csomópont létrehozása a cél, amely a számítógépes hardverrel és szoftverrel, a telekommunikációval és az új médiával foglalkozó cégek számára biztosít ideális környezetet. Fontos szempont volt a helyszín kiválasztásánál a két nagymúltú egyetem (BME, ELTE) jelenléte, melyek megfelelő szellemi muníciót biztosítanak az idetelepülő technológiai vállalatoknak. A beruházás sikere is bizonyítja, hogy megfelelő szervezéssel, megalapozott koncepcióval lehetséges Magyarországon is világszínvonalú innovációs parkot létrehozni és színvonalasan üzemeltetni. 

A hivatal is betelepült

Az új épületben kapott helyet a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) is, melynek munkatársai felelősek a kormány tudomány-, technológia- és innovációpolitikája alakításáért. Így most már helyileg is közel kerültek a tudomány egyik fellegvárához, ami azért is fontos, mert a következő évek európai forrásainak hatékony elosztása csak az idetelepült multinacionális vállalatok és az egyetemi kutatóhelyek bevonásával lehetséges. 

A "C" épületben található 12 700 négyzetméternyi irodaépület nagy részét már bérbe adták, mindössze 500 négyzetméter áll még üresen. A bérlők között található a Freesoft Rt, és a T-Systems Hungary Kft is. Az Infopark következő 17 ezer négyzetméternyi bérbe adható területet tartalmazó „D” épületének kivitelezése az idén ősszel kezdődik, s várhatóan 2007 elején fejeződik be.

Uniós k+f központ lesz Budapest?

Múlt heti hír az is, hogy jó esélyei vannak Budapestnek arra, hogy esetleg otthont adjon az EU formálódó kutatás-fejlesztési hálózata székhelyének, bár meg kell jegyezni, hogy hivatalosan még nem erősítették meg az információt, és még egyetlen ellenfél sem tűnt fel a láthatáron – olvashattuk a Világgazdaság tudósításában. Értesülésük szerint Varsó ugyan jelezte, hogy szívesen adna helyet egy ilyen jellegű irányító központnak, de a magyar esélyeket növeli, hogy a lengyel főváros néhány hónapja elnyerte a EU határőrizeti ügynökségének székhelyét.

A koordinációs központ a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a formálódó dél-budai innovációs központ bázisára támaszkodhatna, de a projektbe bevonnák Észak-Csepelt is. Az Európai Technológiai Központtal (ETI) kapcsolatban hazai szinten már meg is történtek az egyeztetések. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal tanulmányt készített, s a kormány rövidesen átadja azt a szándéknyilatkozatot az uniós illetékeseknek, amelyben azt javasolják, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) legyen az ETI- központ, de legalábbis fontos szerepet töltsön be a kezdeményezésben - közölték az Európai Ügyek Hivatalában.

Az Eurab még nincs meggyőzve

A tengernyi bizonytalanság ellenére az Európai Kutatási Tanácsadó Bizottság (Eurab) máris közölte: "felülről" nem lehet létrehozni egy kutatói hálózatot. Az Európai Bizottságnak küldött jelentésében az Eurab hangsúlyozta, hogy a Massachusetts Institute of Technology európai utánzatának szánt ETI-nek a tudományos közösségből kellene kinőnie, nem az EU irányításával, a tagországok által kiválasztott egyetemeken. Az elithálózat terve ráadásul az alapkutatások támogatását biztosítani hivatott Európai Kutatási Tanács tervének is ellentmond - nyilatkozta Helga Nowotny, az Eurab elnöke.

Ez a kérdés tehát még nyitott, meg egyébként is sok a bizonytalanság a 2007-2013 közötti időszak kutatás-fejlesztési célkitűzéseivel kapcsolatban. A legfrissebb hírek azért némi derűlátásra adnak okot a magyar reményekkel kapcsolatban, ugyanis megalakult a 22 tagú Európai Kutatási Tanács (European Research Council) Tudományos Tanácsa – amelynek magyar tagja is van Kroó Norbert fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja személyében. Ez a pozíció is jelzi, hogy Magyarország helyet kér, és helyet is kap az uniós kutatás-fejlesztési testületekben.

Azóta történt

Előzmények