A Skynet kistestvérének valódi neve: ipari internet

A résztvevők ma közölték, hogy több mint 11 milliárd forint befektetéssel valósul meg az a világon egyedülálló egészségügyi informatikai rendszer, melynek célja a döntéshozatali folyamat megkönnyítése és az egészségügyi ellátórendszer hatékonyabbá tétele.

Hirdetés

A projekt keretében a magyar kormány 6 milliárd forinttal támogatja a munkát, a GE pedig további 5 milliárd forintot fektet a világszínvonalúnak szánt egészségügyi program megvalósításába. A GE Healthcare által indított négyéves projekt a Pannon Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, valamint az Országos Onkológiai Intézet részvételével, konzorciumban jön létre.

GE

Az erről szóló megállapodást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) részéről Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár, valamint Reich Lajos, a GE Healthcare magyarországi kutatás-fejlesztési igazgatója írta alá december 11-én, a GE új, Váci úti központjának virtuális alapkőletételén.

Nem kispályáznak

A tervek nem kis léptékűek: „Magyarország lesz a globális központja ennek a szolgáltatásnak, amelyért amerikai és indiai helyszínek is versengtek. A GE már több divíziójával van jelen Magyarországon, évi exportforgalma pedig több mint ezermilliárd forint” – mondta el Vályi-Nagy Vilmos.

A szervezők szerint a program egyedülálló lehetőséget kínál közel 180 szoftverfejlesztőnek, hogy a valaha megalkotott legfejlettebb egészségügyi informatikai rendszert kifejlesszék és teszteljék. A program elindítói azt remélik, hogy az elektronikus beteg- és egészségügyi adatokra, valamint mutatókra építve az új rendszer segíteni fog megválaszolni az évtized egyik legfontosabb globális kihívását: hogyan lehet küzdeni az egészségügy folyamatosan növekvő kiadásai ellen, és eközben javítani az egész iparág minőségét és hatékonyságát.

A szoftver a GE globális stratégiájának hangsúlyos eleme, ahogy a közlemény fogalmaz: „Az »Ipari Internet« célja, hogy összekapcsolja az embereket, az adatokat és a gépeket egy nyitott, globális hálózatban. Egy ökoszisztémát alkotnak a gépek egymással, illetve az emberekkel is képesek lesznek kommunikálni, sőt együttműködni. Az Ipari Internet bevezetése óriási lehetőségeket rejt magában, alapjaiban változtathatja meg a munkavégzést, és forradalmi áttörést jelenthet a hatékonyság és termelékenység területén. Míg a 90-es években az internet első hulláma, a fogyasztói internet csupán hangot adott a fogyasztóknak, addig a következő hullám, az Ipari Internet a gépek számára is analitikus intelligenciát kölcsönöz, így a gépek képessé válnak arra, hogy előre jelezzék, és megelőzzék a problémákat, azzal, hogy a megfelelő információt, a megfelelő emberhez a megfelelő időben juttatják el. Az egészségügyben az Ipari Internet fejlesztésének köszönhetően lényegesen gyorsabban és hatékonyabban jutnak életeket mentő információkhoz a szakorvosok és egészségügyi dolgozók.”

Azóta történt

Előzmények