Kiemelkedő magyar siker a GE innovációs versenyén

A General Electric (GE) ma kihirdette sugárhajtóműtartó-konzol tervezésére kiírt nyílt innovációs versenyének tíz döntősét és különdíjasait, és örömmel számolhatunk be arról, hogy a döntőbe magyar diákok is bejutottak.

Hirdetés

A versenyre benevező magánszemélyeknek, vállalatoknak és intézményeknek a repülőgép-hajtóművek rögzítéséhez használt tartókonzolt kellett újratervezniük háromdimenziós nyomtatás alkalmazásával. A sugárhajtómű kritikusan fontos alkatrészét képező konzolok tartják meg a hajtómű súlyát annak mozgatása alatt, de a repülés során fellépő jelentős vibrációt is ki kell bírniuk. Az additív gyártástechnológiák alkalmazásával egy repülőgép-hajtómű súlya mintegy 453 kilogrammal csökkenthető és ezzel jelentős mértékben visszaszorítható az üzemanyag-felhasználás is. A verseny célja az volt, hogy az additív gyártásban rejlő lehetőségeket a nyílt innovációval ötvözve olyan konstrukciók szülessenek, amelyek nemcsak a tartókonzol súlyát csökkentik, hanem növelik szilárdságát és teljesítmény-jellemzőit is

Magyarországról Fendrik Gyula Árminnak, a Budapesti Műszaki Egyetem harmadéves hallgatójának, illetve Mándli Péternek a terve jutott be a döntőbe. Gyulának ez az egyik első 3D nyomtatásos terve; a terv tökéletesítése több mint 200 órát vett igénybe.

GE

„Ez volt az egyik legsikeresebb versenyünk, mind a pályázók száma, mind a pályamunkák kifinomultsága és az eredmények minősége tekintetében” – jelentette ki Hardi Meybaum, a GrabCAD vezérigazgatója. „Csodálatos érzés volt látni, hogy a közösség milyen ügyesen aknázta ki az additív gyártásban rejlő lehetőségeket e bonyolult feladat végrehajtásához.”

Az idén júniusban meghirdetett versenyre rekordszámú pályamunka érkezett a GrabCAD platformon keresztül. Az első forduló nyertesei fejenként 1000 dollárt kapnak, és továbbjutnak a verseny második fordulójába, amelyben tartókonzol-konstrukcióikat a GE legyártja és terhelési próbának veti alá.

A verseny második fordulójára szeptember 17. és november 15. között kerül sor. A legjobb nyolc konstrukció alkotói összesen 20 ezer dollár jutalomban részesülnek.

Azóta történt

Előzmények