Beperelték a GameStop-botrány kirobbantóját

Azzal vádolják Keith Gillt, hogy egy hivatásos tőzsdei szakember, aki manipulálta a piacot.

A WallStreetBets subreddit meghatározó alakja Keith Gill, vagyis Roaring Kitty, aki sokadmagával felelős a GameStop-féle tőzsdei botrányért.

Az illetőt most beperelték, a csoportos keresetben leírt vád szerint ugyanis egy hivatásos tőzsdei szakemberről van szó, nem pedig amatőr befektetőről. Azt is állítja a vád, hogy Keith Gill manipulálta a piacot, ebből pedig nyereséget szerzett. Ezzel állítólag nem csak egy sor szabályozást és törvényt szegett meg, de a tőzsdei törvényeket is, továbbá aláásta a piac integritását. A vád alapján hatalmas veszteségeket okozott, többek között azok számára is, akik az ő hatására a nagy árfolyam-emelkedés közepette GameStop-részvényt vásároltak.

A GameStop részvény-árfolyama egyetlen nagy hullámvasútnak hála több mint 1700 százalékkal emelkedett januárban. A 483 dolláros magasságból végül 45 környékére zuhant vissza, és miközben egyes amatőr kereskedők több ezer dollárnyi nyereséget is zsebre tehettek, addig a nagy hedge fundok közül több dollármilliárdokat bukott.

Keith Gill a vád szerint sok éve dolgozik már profi tőzsdei szakemberként, és számos engedéllyel, minősítéssel is rendelkezik. Korábban egy MassMutual nevű biztosítási cég pénzügyi jólléti igazgatója is volt, és állítólag ez a vállalat és leánycégei fedezték őt.

A botrányt számos cég és közösség igyekezett meglovagolni, többek között a közösségi tőzsdézés korszakát hirdetve (azzal kampányolva, hogy bárki lehet sikeres befektető) vagy épp a közösség erejével példálózva.

Azóta történt

Előzmények