Újabb műholdakkal bővült az európai navigációs rendszer

Egyre közelebb a teljes funkcionalitás elérése, és ha a tartalék műholdak is fenn lesznek, a Galileo a GPS-szel is versenybe szállhat.

Az Európai Bizottság (EB) tegnap hivatalos közleményben jelentette be, hogy újabb négy Galileo-műholdat bocsátottak fel sikeresen az európai Ariane-5 hordozórakétán a Francia Guyanában található európai űrrepülőtérről. A bővítés következménye, hogy a mostanra 26 műholdat tartalmazó konstellációval az EU globális navigációs műholdrendszere még pontosabb jelet fog biztosítani egy sor fontos szolgáltatás számára.

A Galileo már 2016 decembere óta nyújt alapszolgáltatásokat, de a teljes készültségi állapot elérése 2020-ban fog bekövetkezni, ha tartják az ütemtervet. Az EB közleménye kiemeli, hogy az akkor elérhető 20 cm-es felbontással a Galileo lesz világ legpontosabb műholdas navigációs rendszere.

A Galileo jelenleg háromféle műholdas navigációs szolgáltatást nyújt:

  • a nyilvános Galileo-szolgáltatás: egy ingyenes helymeghatározási, navigációs és időmeghatározási szolgáltatás. Az időmeghatározási szolgáltatás más helymeghatározási szolgáltatásokhoz képest egyre robusztusabb, pontosabb és gyorsabb (nanoszekundumos nagyságrendben). Ez teszi lehetővé az e-segélyhívó rendszer működését, amely az Unióban 2018. március 31. óta minden új személygépkocsiban kötelező, és amely közli a mentőszolgálatokkal a jármű helyzetét
  • a Galileo keresési és mentési (SAR) szolgáltatás:meghatározza egy bekapcsolt helyzetjeladóból érkező vészjelek kiindulási helyét. A Galileo kezdeti szolgáltatásainak 2016 decemberi elindulása óta egy nyílt tengeren vagy a hegyek között elveszett személy észlelésének ideje akár 4 óráról mintegy 10 percre csökkent a vészhelyzeti jeladó működésbe lépésétől számítva. A helymeghatározás pontossága a Galileo nélküli 10km-ről kevesebb mint 2 km-re csökkent a Galileóval. Ezenfelül a jövő évtől kezdve a szolgáltatás vissza is jelez a veszélyben lévő személynek, tájékoztatva őt arról, hogy a vészjelzést vették és bemérték
  • Galileo kormányzati ellenőrzésű szolgáltatás (PRS): biztonsági szempontból érzékeny alkalmazások, például katonai műveletek céljára a hatóságok részére kialakított titkosított szolgáltatás. A PRS célja a szolgáltatások folytonosságának biztosítása még a legkedvezőtlenebb környezetben is. A nemzeti vészhelyzetek vagy válsághelyzetek – például terrortámadások – esetén különösen stabil és teljes mértékben titkosított szolgáltatást kínál a kormányzati felhasználók számára.

Egy, a Galileo-funkcióval rendelkező eszköz birtokában bárki képes használni a helymeghatározási, navigációs és időmeghatározási jeleket. A Galileo-szolgáltatások rendkívül pontos jeleken alapulnak, de a jelenlegi kezdeti szakaszban nem állnak állandóan rendelkezésre, ezért más műholdas navigációs rendszerekkel – például a GPS-szel – kombinálva használják őket. A konstelláció minden kiegészítése fokozatosan javítja a Galileo elérhetőségét és teljesítményét világszerte. Amint a konstelláció 2020-ben eléri a 30 műholdat, Galileo teljes mértékben működőképessé és függetlenné válik, vagyis kizárólag Galileo műholdak használatával bárhol és bármikor lehetséges lesz az autonóm helymeghatározás – írják a közleményben.

Azóta történt

Előzmények