Hirdetés

2019. február 21., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Cifu


Cifu
(PH! nagyúr)

Mókás, hogy mennyire próbálják továbbra is mellőzni mindenhol a tényt, hogy a Galileo rendszer katonai felhasználásra is készül.

Csak persze egyfelől jobban hangzik a "csak ingyenes civil" használat, másfelől pedig így nem kell a katonaságoknak, fegyvergyártóknak fizetni semmit azért, hogy a rendszert kiépítsék és üzemeltessék.

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#2) dajkopali válasza Cifu (#1) üzenetére


dajkopali
(HÁZIGAZDA)

gondolom, azért, mert megváltozott a világ: a GPS-nél még egyértelmű volt a katonai célú fejlesztés, csak később "nyitották meg" a civil felhasználás számára

"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

(#3) kleinguru


kleinguru
(PH! addikt)

Azt lehet tudni mely készülékek támogatják, amik már forgalomba vannak?

A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!

(#4) UnA válasza Cifu (#1) üzenetére


UnA
(Korrektor)

Nem csoda, szemforgató ejurópéerként nem szoktuk a katonaságot szeretni... :)

(#5) Cifu válasza dajkopali (#2) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)

A Galileo mögött is nem kis mértékben a független (első sorban francia) katonai alkalmazás igénye áll. Semmi más nem indokolja a létrejöttét, ha egyszer ott a teljesen ingyenes és folyamatosan fejlesztett Navstar GPS, illetve az utóbbi időben a GLONASS, illetve az eredetileg a Galileo-hoz csatlakozni szándékozó, majd onnan kirúgott Kínaiak megcsinálták a saját BeiDou rendszerüket, amely konkrétan jobban áll, mint a Galileo.

Amíg béke van a nagyhatalmak között, már ez a három rendszer is kiszolgálhat minden civil igényt. A Galileo mellett "mindössze" az szólhat, ezt az EU irányítja, nem pedig az USA, Oroszország vagy Kína (van egyébként Indiai és Japán műholdas navigációs rendszer is, igaz csak regionális szinten működnek). Ez pedig csak az EU-n belüli felhasználókat nyugtathatja meg.

@UnA: Annyira, hogy beismerni annyit jelent, hogy kirúgnak...

[ Szerkesztve ]

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#6) dajkopali válasza Cifu (#5) üzenetére


dajkopali
(HÁZIGAZDA)

amennyire emlékszem - a mostani szöveget hagyjuk - már induláskor is hangsúlyozták, hogy a fő motiváció a függetlenség megteremtése, márpedig ez nyilvánvalóan csak katonailag értelmezhető

"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

(#7) Cifu válasza dajkopali (#6) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)

Mikor 2000-ben a NavStar rendszerben kikapcsolták a Selective availability rendszert, ami a civil GPS jelek pontosságát 100 méteres szinten tartotta, a Galileo rendszer elvesztette addigi fő indokát, mely szerint "civil" felhasználásra teremtették. Elviekben az óta a GPS szolgáltatást nem "kapcsolják ki" sehol, de a lehetőséget akkor még fenntartotta a Védelmi Minisztérium, ha katonailag indokolt.

Így viszont nem lehet például repülőgépek elsődleges navigációs rendszerének használni, mert emberek élete múlhat rajta. Tehát valahol védhető lenne az indok, hogy a Galileo rendszerrel majd a civilek számára biztosítják a garantált működést.

Azóta már a Navstar GPS körül is megfordult a világ, így (elviekben) nem lehetséges már az, hogy a civil felhasználók számára elérhetetlen lesz a GPS szolgáltatás. Ha az amerikai hadseregnek ilyen céljai lennének, elviekben ők is helyi GPS zavarást alkalmaznának. Ez egyébként kvázi következik a többi GPS szolgáltatásból is, hiszen azokat zavarniuk kell, tehát túl sok következménye ma már nem lenne, ha csak a Navstart lekapcsolnák, mert a GLONASS és BeiDou, majd a Galileo segedelmével a fegyverek, fegyverrendszerek helymeghatározása nem sérülne alapvetően.

Tehát a négy nagy GPS rendszer elérte, hogy katonai szinten lekapcsolni egy-egy rendszert nem éri meg - mindenképpen lokális jelzavarásra lesz szükség...

[ Szerkesztve ]

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#8) noPublicFG


noPublicFG
(senior tag)

Konselláció! Milyen régen hallottam már! Ezekben az ínséges facebookos időkben örülök, hogy ilyen választékosan fogalmaztál.

Cifu
Szerintem, aki kicsit is érdeklődik a külpolitika iránt az rögtön tudja, hogy a francia fejlesztések mind a francia haderő támogatását élvezi. Hisz ők az egyik nagy, a világ öt fegyvergyártó nagyhatalmai között.
Ilyen szempontból valóban mindegy mennyire "civil" a kezdeményezés. :)

[ Szerkesztve ]

plus ça change, plus c'est la même chose

(#9) nbg válasza kleinguru (#3) üzenetére


nbg
(őstag)

Ez alapjan jo par Qualcomm SoC eseteben csak software kerdese. A GPSTest App (egyik) programozoja szerint Android 7.0 es afolott lesz tamogatott.

I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?

(#10) atike


atike
(PH! nagyúr)

Na majd ha majd már ezzel is navigálhatunk.... Kíváncsi leszek arra, hogy a most forgalomban lévő eszközök fogják-e tudni használni...

(#11) dajkopali válasza Cifu (#7) üzenetére


dajkopali
(HÁZIGAZDA)

:R

"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

(#12) vandor01


vandor01
(senior tag)

bigbrother EU-s szemei kinyiltak......

most már tényleg nincs elado cucc.....

(#13) Cifu válasza atike (#10) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)

Elviekben a Qualcomm Snapi 435, 617, 625, 650, 652, 820 és 821 illetve újabb SoC-jai tudják már. A GPS antenna benne van a telefonokban, tehát ez nem tényező (egyébként pedig átfedés van a Galileo és a BeiDou frekijei között), ezért már csak a szoftveres támogatás kell, ami alant olvasható információk szerint az Android 7.0 után a droidos telefonok már tudni.

iPhone és Winphone, illetve a MediaTek / Samsung / Huawei SoC-jai esetén a választ nem tudom...

@Vandor01: Halovány lila utánlövésed sincs, mi az műholdas navigációs rendszer, és hogy működik, ugye? :U

[ Szerkesztve ]

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#14) cigam válasza kleinguru (#3) üzenetére


cigam
(PH! félisten)

Engem is érdekelt a kérdés, eddig csak a BQ Aquaris X5 Plus-ról olvastam, hogy ismeri.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#15) Vesa válasza Cifu (#1) üzenetére


Vesa
(PH! addikt)

És ezzel mi a gond? Az Amerikai GPS is szolgál katonai célokat, eleve arra fejlesztették, mint tudjuk. Így legalább van egy USA független rendszere az EU-nak, ami nem hátrány! Én örömmel fogadom a hírt!

(#16) berek21


berek21
(senior tag)

Valahol azt olvastam, hogy a Mate 9 is ismeri.

Ford S-Max 2.2 TDCI Mondeo Mk3 2.2 TDCI Huawei Mate 9

(#17) zharkanyi válasza berek21 (#16) üzenetére


zharkanyi
(tag)

Úgy van. Ismeri.

Részletek: http://www.usegalileo.eu/EN/inner.html#data=smartphone

Engem elsősorban az érdekelne, hogy mennyire lesz pontos. Tényleg jelentősen javul-e a pontosság.

[ Szerkesztve ]

(#18) Cifu


Cifu
(PH! nagyúr)

@Vesa: És ezzel mi a gond? Az Amerikai GPS is szolgál katonai célokat, eleve arra fejlesztették, mint tudjuk.

Yupp. Csak a Galileo esetében konkrétan folyamatosan és mélyen elhallgatják, hogy a katonai alkalmazása nem csak lehetséges, de tervezett.

Ha felmész a Navstar GPS honlapjára, ott le van feketén-fehéren írva, hogy igen, ez bizony katonai célokra is szolgál.

Ha felmész a Galileo honlapjára, egy árva betűt nem fogsz találni arról, hogy ez katonai célra is felhasználható rendszer...

Ez valahol képmutatás...

@zharkanyi: Engem elsősorban az érdekelne, hogy mennyire lesz pontos. Tényleg jelentősen javul-e a pontosság.

A műholdas navigáció sajátosságaiból minél több műholdat tudsz követni, illetve a műholdak minél pontosabb atomórákkal rendelkeznek, továbbá minél pontosabb információkkal rendelkeznek a műholdak a légköri jeltorzítás mértékéről, annál pontosabban határozhatod meg a helyzetedet.

A Galileo önmagában két rendszert fog adni, egy ingyenesen használható jelet, amely cirka 1 méteres pontosságot biztosít (ilyen lesz a telefonokban és feltehetően az autókban is), és lesz egy fizetős, titkosított csatorna, amely elméleti szinten 1 centiméteres pontosságot tesz lehetővé.

Az igazság persze az, hogy a Navstar GPS eleve 3-5 méteres pontosságot tud hivatalosan, gyakorlatban inkább 2 méter körülit. Ez a Block III és IIIA műholdakkal 1 méter körülre mehet le. A katonai jel valamivel jobb értékkel bír, de az nem játszik nálunk.

Mellette ott van a GLONASS, papíron 5-7 méteres pontossággal. Plusz a BaiDou, ami dettó rendelkezik egy ingyenes (papíron ~10 méterest tud, de ez is ~2020-ban lesz aktív teljesen, 40 műholddal, és úgy már inkább 2-5 métert tudhat majd) és egy precíz katonai/fizetős szolgáltatás, ami cirka 10 centiméterest tud majd.

A Galileo most 12-15 méteres pontosságot tud önmagában, de ugyebár mindössze 14db műholddal. A teljes rendszer 2020 körülre áll majd fel várhatóan, akkor fogja az 1 méteres pontosságot tudni.

A lényeg persze az, hogy még az ingyenes szolgáltatás esetén is lehet javítani a pontosságon, minél több műholdat követsz. Márpedig a GPS és a GLONASS együtt is 1,5-2 méteres szintre csökkentette a pontosságot. Ha a négy rendszert együtt nézzük, akkor amíg a Navstar GPS esetében "csak" 6-9 műholdra láthattál rá általában, addig a négy rendszer esetén már inkább 25-35 (!) körüli lesz az általános érték. Ezek jeleninek együttes kezelésével a pontosság 1 méter alá szorítható precíziós jelek nélkül (a precíziós / katonai jelek egyébként annyiban többek, hogy részletesebb (több) adatot adnak a légköri jeltorzításról, így pontosabban ismerjük a műholdak helyzetét, és abból a saját helyzetünket is pontosabban számolhatjuk ki).

Hogy mennyire? A várakozások szerint az összes műholdra épülő ingyenes jeleket használó pontosság fél méteres szintet érhet majd el.

[ Szerkesztve ]

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#19) Fall-N válasza cigam (#14) üzenetére


Fall-N
(őstag)

Meg a Huawei Mate 9.

[ Szerkesztve ]

(#20) Vesa válasza Cifu (#18) üzenetére


Vesa
(PH! addikt)

Katonai alkalmazásokat nem szokás nagydobra verni a civil szférában...ha mégis, annak egy része fals információ, hiszen senki nem azért fejleszt dollármilliárdokért haditechnikát, hogy aztán az elért eredmények minden titkát kiteregesse az ellen számára is hozzáférhető módon. Én semmi kivetnivalót nem látok abban, hogy kussolnak róla (nem mintha lenne értelme, nyilván az illetékes szakszolgálatok pontosan tudják, miről szól a történet). De minket, civil felhasználókat ez nem érzem, hogy különösebben érintene.
Bizonyára, számos ország tulajdonában jelenleg is lényegesen komolyabb katonai műholdak keringenek a fejünk felett, melyekről nem is tudunk.

Értem amit mondasz, csak én ezt nem látom lényeges problémának.

[ Szerkesztve ]

(#21) Hieronymus válasza Cifu (#18) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

A civil felhasználás területén sem elegendő a ma elérhető pontosság, minden helyzetben.
Németországban a tehergépjárművek úthasználati díját műholdas helyzetmeghatározás segítségével határozzák meg. De egy gond, mert sok helyen az autópálya és a mellette lévé szerviz út 1-2 méter távolságban van egymástól. A országutak melletti szervizutak, sokszor még közelebb vannak egymáshoz.
Az főút díjköteles, a mellék út viszont nem.

Ha értelmetlen hozzászólásommal találkozol, az nem a véletlen műve. A Fantasztikus tag, címre hajtok! Muszáj hozzászólnom.

(#22) t72killer


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Kíváncsi lennék a gyakorlatban mennek-e ezek a marketingszámok. Feladat: mondjuk az Azori szigetektől 500km-re egy vitorlásról a tengerbe pottyanok egy jeladóval, ezekután mennyire fognak hamarabb megtalálni?

GPS alapján eddig is méterre pontosan meg tudták mondani, hol van az EPIRB, eddig vajon órákba telt míg a legközelebbi mozgó jármű megkapta az utasításokat?

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#23) petipetya válasza Cifu (#13) üzenetére


petipetya
(PH! nagyúr)

A Snapi 801 nem tudja? Pont ez a SOC van a telómban, azért kérdem.

(#24) gyáliSanyi


gyáliSanyi
(őstag)

Állítólag "katonai" célból 1cm pontosságot is tud.
Kíváncsi leszek rá a valóságban. Azért a régi 20 éves GPS műholdaknál csak pontosabb lesz!

Ami nem fizetős, az ingyenes.

(#25) Cifu


Cifu
(PH! nagyúr)

@petipetya: Nem szerepel a Qualcomm hírében, szóval esélyesen nem.

@gyáliSanyi: Azért a régi 20 éves GPS műholdaknál csak pontosabb lesz!

Noha a legöregebb, aktív (tehát nem tartalékként keringő) Block IIR műholdat 19 éve indították (1997 július), azért "réginek" túlzás nevezni őket, alapvető feladataiknak bőven megfelelnek. A legutolsó indítás 2016 februárjában volt, ez volt az utolsó Block IIF műhold. Jövő év vége felé indulnak majd a Block IIIA műholdak.

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#26) L3zl13 válasza Cifu (#18) üzenetére


L3zl13
(PH! félisten)

"Yupp. Csak a Galileo esetében konkrétan folyamatosan és mélyen elhallgatják, hogy a katonai alkalmazása nem csak lehetséges, de tervezett."

Miért kéne ezt reklámozni? Akik érintettek a azok úgyis tudják és egyébbként is más csatornákat használnak tájékozódásra. A nagyközönség meg úgysem tud semmit kezdeni ezzel az információval.

Az USA-ban meg teljesen más a hozzállás a katonasághoz, szóval az átlag amerikai számára akár még reklámérték is lehet, hogy ez a valami "hazánk fiait segíti, miközben külföldön harcolnak a vadakkal a világbékéért".

Aki hülye, haljon meg!

(#27) Hieronymus válasza L3zl13 (#26) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

Egyébként van némi érvelési hiba, az európai navigációs rendszer katonai használatával kapcsolatban.
Az orosz és a kínai rendszer is támogatja a katonai használatot.
Nyilván, a már meglévő rendszerek pontosításához is felhasználható lesz a Galileo, akár katonai céllal is.

Más oldalról közelítve, ha több rendszer áll rendelkezésre, egy vagy több rendszer kiütése után is lehetséges még a polgári navigáció. (Mekkora tett lenne, ha kitudnák ütni a GPS rendszert, az öngyilkos merénylők falkája.
Hetekig ünnepelnék, ha néhány percnyi üzemzavart okozhatnának.)

Ha értelmetlen hozzászólásommal találkozol, az nem a véletlen műve. A Fantasztikus tag, címre hajtok! Muszáj hozzászólnom.

(#28) L3zl13 válasza Hieronymus (#27) üzenetére


L3zl13
(PH! félisten)

Nem tudom milyen érvelési hibára gondolsz. A Galileo, mint az összes többi nyilván katonai célt is szolgál. Ettől függetlenül a civil felhasználóknak ez kb zéró hasznos információértékkel és még kevesebb reklámértékkel bír szerintem.

Ha az öngyilkos merénylők műholdakat tudnak leszedni már úgyis megszívtuk...

Aki hülye, haljon meg!

(#29) Hieronymus válasza L3zl13 (#28) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

Nem neked volt érvelési hibád ez ügyben.

Ha értelmetlen hozzászólásommal találkozol, az nem a véletlen műve. A Fantasztikus tag, címre hajtok! Muszáj hozzászólnom.

(#30) Cifu válasza Hieronymus (#27) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)

Az orosz és a kínai rendszer is támogatja a katonai használatot.

Meg az összes többi (amerikai, japán, indiai).
Ebben mi az új?

Nyilván, a már meglévő rendszerek pontosításához is felhasználható lesz a Galileo, akár katonai céllal is.

A katonai alkalmazás mindegyik rendszernél titkosított adatcsatornát használ, és több információt ad a légköri zavarásról. Ezért lehet a Navstar-nak, a BeiDou-nak, a Glonass-nak és majd a Galilei-nek is pontosabb a fizetős/katonai alkalmazása.

Alapvetően nincs szükség másik rendszerre, mert a saját rendszerük megfelelően pontos.

A több rendszer párhuzamos használata alapvetően az ingyenes, kevésbé pontos adatfolyamra épülő felhasználásnál tényező alapvetően.

Más oldalról közelítve, ha több rendszer áll rendelkezésre, egy vagy több rendszer kiütése után is lehetséges még a polgári navigáció.

A GPS rendszerek "kiütése" per pillanat alapvetően jelzavarást jelent. A műholdakat fizikailag megsemmisíteni egyetlen jelenlegi ASAT rendszer sem képes. Mivel egyik ASAT rendszer sem képes az elfogó fejet 20 000km-re feljuttatni.

Elvi szinten "öngyilkos" műholdakkal lehetséges lenne, de mivel ha hatást akarsz elérni, akkor sok GPS műholdat kell megsemmisítened, ezért ez így eléggé valószínűtlen eset (mindegyik globális GPS rendszert üzemeltető országnak van űrbéli objektumokat felderítő / követő radarja, vagyis észre fogják venni, ha hirtelen egy rakat műhold elfogópályára áll, ez pedig így kvázi háborús cselekménynek minősül).

A lokális jelzavarás viszont teljes értékű. Pont ezért óriási gond a civil kezekbe is kerülhető GPS zavarók jelenléte. Ezek megadott frekvenciákat zavarnak, mivel minden GPS rendszer frekvenciája jól ismert. Katonai célú GPS zavarók legalább két évtizede vannak "hadrendben". Ezek a civil alkalmazást is lehetetlenné teszik. Paradox módon biztosra csak úgy mehetsz, ha az összes "civil" (ingyenesen hozzáférhető / nem katonai) GPS jelet zavarod, hiszen az ellenfél simán felhasználhatja a civil jeleket (bármelyiket) is helyzetmeghatározáshoz. Egy precíziós bomba esetében a 2-5 méteres pontosság bőven megfelelő...

Viszont pont ezért a legtöbb GPS irányítású fegyvernek van GPS zavarók elleni üzemmódja. Vagyis a GPS irányítású bomba / rakéta a GPS zavarójelet használja célmeghatározásra, és arra vezeti rá magát. A probléma csak annyi, hogy egy GPS zavaró töredékébe kerül egy GPS irányítású fegyvernek...

Hetekig ünnepelnék, ha néhány percnyi üzemzavart okozhatnának.)

Nem értelmezhető a forgatókönyved. Ha kiütsz egy-két GPS műholdat, az nem okoz üzemzavart. Olyan, mintha nem lenne kapcsolat 1-2 műholddal. Kapcsold be a telefonod, és nézd meg hány műholdra lát rá (kültéren). Az enyém most 8 amerikai Navstar és 5 orosz Glonass műholdra. A helyzetmeghatározáshoz 3-4 műhold elégséges.

A másik oldalról ha jelzavarásról van szó, akkor ugyanez pepitában. Egy rendszer frekijét zavarni nem érdemes, ha viszont az összeset zavarod, akkor tudsz üzemzavart okozni. Az viszont teljes körű üzemzavar, ha elég erős a zavaród... Persze fent már írtam, hogy a GPS zavaró viszonylag könnyen megtalálható. Ám az még ettől hatalmas galibákat okozhat...

[ Szerkesztve ]

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#31) Hieronymus válasza Cifu (#30) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

"Meg az összes többi (amerikai, japán, indiai).
Ebben mi az új?"

Nem én mondtam, hogy ebben van újdonság. Ezt te gondoltad bele.

"Alapvetően nincs szükség másik rendszerre, mert a saját rendszerük megfelelően pontos."
Katonai felhasználásra. Polgári felhasználásra már nem minden esetben elég pontos.

"Elvi szinten "öngyilkos" műholdakkal lehetséges lenne ... eléggé valószínűtlen eset (mindegyik globális GPS rendszert üzemeltető országnak van űrbéli objektumokat felderítő...
Elfogó meg öngyilkos műholdak. :DDD
"Abdullah" ennél gyakorlatiasabban gondolkodik. Százezer tízes anyát a a műholdak magasságában pályára állítva "össze - vissza" irányban, garantáltan kiüti az összes műholdat. Ha kicsit az öv fölé "szemetelnek", a károkozás kezdetét is el tudják tolni, akár évekkel. esély sincs a lebukásra.
Ez persze teljesen fiktív elképzelés.

Elég sokat írtál a helyi zavarásról. Ez is csak a polgári felhasználás esetén okoz nagy gondot.
Katonai felhasználás estén ez csak egy nehézség ami áthidalható. Egyrészt számolható a haladás iránya, másrészt tereptárgyak helyzetének alapján pontosítható egy rakéta útvonala.
Ráadásul "B" tervnek is lennie kell a védő oldalon. Az ellencsapást nem akadályozhatja meg a helyzetmeghatározó rendszerek kiütése.

Ha értelmetlen hozzászólásommal találkozol, az nem a véletlen műve. A Fantasztikus tag, címre hajtok! Muszáj hozzászólnom.

(#32) Kékes525


Kékes525
(PH! félisten)

A mostani rendszer a GPS Status & Toolbox programom szerint 10-15 méter pontosságú az S6 telefonomon. Nekem ez bőven elég.

A topik műfaja nem teszi lehetővé az alapos, részletes, mindenre kiterjedő és egyértelmű hozzászólásokat, így hozzászólásom tartalmazhat félreérthető részeket is.

(#33) daninet válasza Cifu (#18) üzenetére


daninet
(PH! addikt)

Valami fizetos dolog kell hogy legyen amcsiknal is, par eve lattam mar cegeket akik 10mm pontossagu dronos site survey-t reklamoztak, illetve a nagy epitkezeseknel (felhokarcoloknal pl) rendszeresen hasznalnak GPS pontokat 100 emelet kornyeketol felfele, Burj Khalifa is igy keszult, es azt 2004-tol 2010-ig epitettek nem fel meter pontossaggal.

[ Szerkesztve ]

Trust me.. I'm from the internet. ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#34) enginev3.0 válasza Cifu (#1) üzenetére


enginev3.0
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Mi olyan dolog van a világban, ami nem azért jött létre, hogy elsősorban a katonaságot segítse? Mert szerintem szinte minden technika nekik jelent meg először

És anyagilag úgy megvagyunk viselve, hogy még lábazatot se tuttunk csináni, mer nincs mibül ll Logitech <3 ll Xiaomi Mi 8

(#35) gyáliSanyi


gyáliSanyi
(őstag)

Kérdés, hogy akkor most mennyivel lesz pontosabb az Ublox-om? :F :D

Ami nem fizetős, az ingyenes.

(#36) Cifu válasza daninet (#33) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)

Földi segédjelek voltak korábban is. Ezeket földi adótornyok sugározzák, és referenciapontokként használják őket.

A Burj Kalifánál a Leica által megalkotott verical alugment system nevű rendszert használták. Noha felhasználják a GPS jeleket, azok egy kis segítséggel biztosítanak ilyen pontosságot. Leegyszerűsítve vannak fix, jól ismert pozíciójú pontok, és megnézik, hogy ott a beérkező jelek alapján melyik műhold jele mennyiben tér el a valós helyzettől (ez a légkör torzítása miatt van, és noha van egy korrekciós adat a GPS jelben, amit földi állomások adatai alapján adnak meg, pontrol pontra minimális eltérések lehetnek). Ez alapján minden műholdhoz párisítanak egy korrekciós jelet, és ezzel módosítják az épitésnél használt GPS érzékelők adatait. Ezekkel a megoldásokkal cirka 1-2 cm-es pontosságot tudnak biztosítani...

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#37) Cifu válasza Hieronymus (#31) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)

Nem én mondtam, hogy ebben van újdonság. Ezt te gondoltad bele.

Az első hsz.-től kezdve azt mondom, hogy a problémám annyi, hogy a Galileo rendszernél sehol sincs említve a hivatalos oldalon vagy a hivatalos anyagokban, hogy a Galileo is részben katonai célú rendszer.

A többiek hsz.-e alapján ezt sikerült normálisan kifejtenem, csak neked okozott gondot ennek értelmezése.

Katonai felhasználásra. Polgári felhasználásra már nem minden esetben elég pontos.

A Navstar civil jele is 1 méter körüli pontosságú lesz a Block III műholdak elterjedése után. A BeiDou precíziós jele fizetős szolgáltatásként elérhető lesz a tervek szerint, ahogy a Galileo jele is.

Ez az általános civil felhasználásra bőven elegendő. A precíziós, 1-10cm-es pontosságú jel például építkezéseknél lehet fontos, de mondjuk a repülésben már a 2 méteres pontosság is megfelelő...

Százezer tízes anyát a a műholdak magasságában pályára állítva "össze - vissza" irányban, garantáltan kiüti az összes műholdat.

Több, mint 170 millió követett űrszemét van fent, első sorban a LEO (alacsony pályán, 1000km alatt), és csak időről időre tapasztalnak "találatok" az űrszeméttel. Ehhez képest a GPS műholdak 20 000 - 24 000 km magasan keringenek, tehát jóval nagyobb térről beszélünk, vagyis "százezer" újabb űrszemét nem túl valószínű, hogy valóban nagy pusztítást végezne, pláne nem "garantáltan" üti ki az összes műholdat...

Másodszor az érvényes fizikai szabályok miatt csak úgy nem tudsz "össze-vissza" pályára állítani valamit. Ha ennyire egyszerű lenne, akkor az ASAT rendszereket tervező amerikai, orosz, kínai mérnökök miért célzott rendszereket építettek eddig szerinted?

Harmadszor "Abdullah"-nak milyen eszköve van, amely képes pályára állítani bármit is 20 000km-es magasság felett? Ez nem az összehegesztett SCUD-ok esete...

Katonai felhasználás estén ez csak egy nehézség ami áthidalható. Egyrészt számolható a haladás iránya, másrészt tereptárgyak helyzetének alapján pontosítható egy rakéta útvonala.

Őőőő... Hát igen, végül is valamennyire áthidalható, hiszen ezt csinálják az Amerikaiak is, lévén a Navstar Block IIIA műholdaktól lesz egy külön spot-antennája, amely egy célkörzetbe nagyobb energiájú jeleket küld, így ebben a párszáz km-es régióban a katonai jelek nagyobb intenzitásúak, így nehezebben (nagyobb adóteljesítménnyel) lesznek zavarhatóak csak.

Másodszor ezért jelenik meg egyre több precíziós fegyvernél, hogy 2-3 féle irányítási módot kombóznak, mivel ha a GPS jelet kiütik, akkor a csak GPS irányítású precíziós fegyver alkalmazását eléggé behatárolja. Szinte mindegyik modern amerikai katonai precíziós fegyver már elveti a csak GPS irányítást, lásd például SDB II. program, ahol a GPS mellett lesz kétirányú adatkapcsolat, radar, infravörös képalkotó és félaktív lézeres rávezetés is.

De hogy az eredeti állításhoz visszatérjünk - nem, a katonai alkalmazásnál ha zavarják a katonai jelet (mert lehet, hiszen ismert a frekvenciája, a Navstar L1 csatornának 1575.42 MHz, az L2-nek 1227.60 MHz, stb.), akkor ott ciki van, mert kiüti a navigációt.

Amit említesz, az az INS navigáció, a másik a TERCOM navigáció, az INS általános tartalék navigáció a nagy hatótávolságú fegyvereknél, a TERCOM például a Tomahawk robotrepülőgépek egyes típusainál elsődleges navigáció.

De például az amerikai légierő jelenleg legelterjedtebb precíziós fegyvere, a GPS irányítású JDAM csak és kizárólag a GPS jelek alapján tájékozódik. Az amerikai hadseregnek a 155mm-es precíziós gránátjai, a M982 Excalibur és a hagyományos gránátok orrába csavarható M1156 Precision Guidance Kit csak GPS jelek alapján tájékozódik. Ezeknél a fegyvereknél nincs másodlagos irányítórendszer. Ha a GPS jeleket zavarják, akkor ezek a fegyverek dedikált célmegsemmisítésre nem használhatóak (a JDAM-ek újabb generációjában van a zavarójelekre magukat rávezető Lock-On-Jam üzemmód, amely a zavarókat iktathatja ki, de ezzel ugye nem a célt fogod kiiktatni).

[ Szerkesztve ]

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#38) janos666


janos666
(PH! nagyúr)

Úgy látom nincs szerencsém. Ma frissen felraktam a jó öreg Galaxy S4 Mini-re (iZat 8A) az elérhető legújabb "modemet" (ami ha jól értem, akkor a tágabb értelemben vett Qualcomm firmware), a CianogeMod 14.1 tesztverziót (az Android 7.1.1 miatt, mert a stabil még 6.x-nél jár, a gyári pedig sokkal hátrébb) és a GPS Test progit, de ezekkel most nem látok a listán egy EU zászlós sort se a status lapon, csak US és RU van (vártam vele bőven, hátha csak az a baj, hogy nincs még benne az internetes segédletben, és addig nem jelennek meg a holdak, míg nem töltődik le szép lassan a műholdról az almanach és miegymás...).

[ Szerkesztve ]

(#39) Cifu válasza janos666 (#38) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)

A Samu S4 Mini-ben Snapi 400 SoC van, ez nem támogatja a Galileo-t. Alant már írtam, hogy mely Qualcomm SoC-k kapták meg a támogatást.

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#40) cigam


cigam
(PH! félisten)

A Chip-ben is van egy cikk az indulásról, és valami döbbenetes dolgot olvastam:
" ...a Galileónál módosítottak a frekvenciákon, így az amerikaiak immár képesek a Galileo polgári felhasználásra szánt jeleit úgy zavarni, hogy az saját rendszerük katonai részét nem befolyásolja"

Tehát az USA elérte, hogy bármikor képes blokkolni/zavarni a Galileo-t. Méghozzá úgy hogy a saját rendszerüket ez nem érinti (hisz az ő kérésükre távolabbi frekvenciára tették a rendszert). Ez csak szerintem maxi gáz?

Persze a Chip írt már butaságot, lehet csak rosszul ferdítették a cikket.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#41) atike válasza cigam (#40) üzenetére


atike
(PH! nagyúr)

Az EU polgárit úgy, hogy az USA katonait ne zavarja. De akkor vajon az EU katonait zavarja-e...? És az USA polgárit...? :)

...és vajon visszafelé működik-e....? Azaz az USA-é is zavarható? :)

[ Szerkesztve ]

(#42) Cifu válasza cigam (#40) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)

Ez messze nem ilyen egyszerű. A Galileo első vázlatában gyakorlatilag lefedte volna a Navstar L1 frekijét. Vagyis a Galileo a GPS jel mellett volt fogható, és azt pontosította volna, illetve attól függetlenül is működött volna. Ez kivette volna a Navstar GPS tulajdonosa, az amerikai védelmi minisztérium kezéből a lehetőséget a Selective Avability (SA) alkalmazására. Tetszik vagy sem, de ez valahol direkt kiszúrás lett volna az amerikai GPS rendszerrel, amely első sorban katonai rendszer volt ekkor még.

Szóval az amerikaiak felháborodása teljesen érthető volt. Pláne úgy, hogy ekkor még a Galileo programban ott voltak a Kínaiak is. Ezért az Egyesült Államok és az EU leült, és megállapodott, hogy a Galileo saját frekvenciasávot használ majd (egyébként így is van bőven átfedés, lásd lent)

Alant már írtam róla, hogy azóta sok víz lefolyt a Dunán. Mivel az EU nagyon lassan haladt a Galileo-val, illetve az Egyesült Államok aggodalmát fejtette ki amiatt, hogy a Galileo-ban a Kínaiak is szerepet kapnak, így végül fogták magukat, és megcsinálták a BeiDou-t. Ami többé-kevésbé ugyan arra képes, mint a Galileo, csak éppen előbb üzemképes lett, és előbb lesz teljes lefedettsége (most 11 aktív Galileo műhold kering (plusz két teszt műhold, és egy, amelynek műszaki gondjai vannak, így nem üzemképes), ezzel szemben 19 aktív BeiDou-2 műhold kering fent).

A Galileo és a BeiDou így már 4 teljes lefedettségű műholdas navigációs rendszert jelent, plusz van még két regionális (egy japán és egy indiai). Emiatt effektív szinten nehézkes úgy zavarni a jeleket, ahogy anno az 2000 körül téma volt. Hovatovább ha biztosra akar valaki menni, kénytelen lesz mindegyik műholdas rendszer frekijét zavarni, mivel komoly átfedések vannak közöttük.


A négy nagy műholdas navigációs rendszer frekvenciái

[ Szerkesztve ]

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#43) cigam válasza Cifu (#42) üzenetére


cigam
(PH! félisten)

Köszi a részletes választ!

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#44) kymera válasza atike (#10) üzenetére


kymera
(senior tag)

Egy biztos : a Garmin 1025-ös modelljén nem :)

478,754,775,939,AM2 - Lapok,procik,vinyók,tápok,vga-k -akciósan. - 70-2340239

(#45) zsolt951


zsolt951
(újonc)

Jelenleg 2 Galileo műholdat lát a BQ Aquaris X5 Plus (3xx, Beidou: 2xx Glonass: 6x-8x)

(#46) MichaelSD


MichaelSD
(őstag)

Azért annyira nem is titok. Ha beirod a keresőba a
Galilonál hogy military, több tucat cikket kapsz. Pl.: "EU Space Policy: Industry, Security And Defence", de sok cikkben írnak a katonai akalmazásról.
Toyota se hirdeti hogy az LC milyen jó katonai autotnak...

Már nem eladó egy Logitech Proteus Core egér

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.