Új generáció: Fujitsu adattárolók a hazai kínálatban

Sajtótájékoztatón mutatta be a héten a japán Fujitsu hazai leányvállalata az európai bevezetéssel szinte egy időben már nálunk is megvásárolható, második generációs, belépőszintű és középkategóriás ETERNUS DX S2 lemezes tárolómegoldásait, melyek továbbfejlesztett belső busz- és gyorsítótár-teljesítményükkel az eddigieknél többszörös gyorsaságot képesek produkálni. A sorozat tagjai ráadásul – a Fujitsu szerint – általában több mint 30 százalékkal gyorsabbak, mint négy legnagyobb piaci versenytársuk termékei, ár-érték arányuk pedig csaknem háromszorosan múlja felül a legnagyobb konkurensek átlagát.

Hirdetés

Az új generáció előrelépést jelent a rugalmas és biztonságos adatkezelésben: az alkalmazott, bevált nagyvállalati adatbiztonsági képességek kisebb vállalatoknál is – megfizethető áron – hozzáférhetővé válnak az üzletmenet folytonosságának biztosítására. A rendszer-architektúrába épített titkosítási technológiák még a tárolóegységek élettartamának végén is megvédik a kényes adatokat az illetéktelen hozzáféréssel szemben (pl. újrahasznosítás esetén). A Fujitsu zárt, egyedi titkosítási sémája kisebb teljesítményromlást okoz, mint a 128 bites AES alkalmazása, ráadásul az egyediség növeli is a biztonsági szintet. Azt is rendszeresítették, hogy minden 512 bájtnyi adatblokk után egy nyolcbájtos ellenőrző kód beszúrásával garantálják az adatok integritását. A drive patrol funkció alkalmazásával pedig elérhető, hogy rendszeres időközönként olvasási ellenőrzés fut le a meghajtókon, s ha hibát észlel a kontroll, újra létrehozza a szükséges adatokat a RAID-csoport egyik meghajtójáról, majd ezeket ugyanazon meghajtó egy másik blokkjára ki is írja.

Fontos szempont a tárolók kiválasztásánál a „zöld” tulajdonságok értékelése is: külön említést érdemel esetünkben az Eco üzemmódban található egyik érdekes technológiai megoldás (MAID – Massive Array of Idle Disks), mely leállítja az éppen nem használt meghajtók forgását az áramfogyasztás csökkentése érdekében. A meghajtó fordulatszámának csökkentése ütemezhető: ha legalább 10 percig (az intervallum változtatható) nincs hozzáférés, csökken a meghajtók fordulatszáma, s így kevesebb az áramfogyasztás is. Hozzáférés esetén a meghajtók kb. egy perc alatt visszaállnak a szükséges fordulatra.

A Gartner piackutató felmérése szerint az adattároló-piac 2011-ben meglepő mértékben, csaknem 43 százalékkal bővülhet Magyarországon 2010-hez képest, meghaladva ezzel az egy évvel korábbi 34 százalékos felfutást is, valamint feledtetve a 2009-es stagnálást. Erre az előrejelzésre alapozva, a Fujitsu Kft. sikeres jövőt jósol az új S2 sorozatának. Derűlátásukat megalapozhatja az a tény, hogy az értékesítési árbevételük ebben a szegmensben 2011 első negyedévében megháromszorozódott 2010 első negyedévéhez képest.

Azóta történt

Előzmények