Otthon nem zaklathat a főnök

Az új francia törvény megvédené a magánszférát a munkáltató túlzásaitól – ám nem ír elő szankciót, így kérdéses a sorsa.

Az közismert, hogy a közelmúlt egyik legnagyobb tömeges tiltakozását, hatalmas sztrájkhullámot váltott ki Franciaországban az új munkaügyi törvény (a munkaügyi miniszter után elnevezve: El Khomri törvény).

Hirdetés

Ennek elemzését a szakértőkre hagyjuk, ám van a törvénynek egy cikkelye, mely ellen a dolgozók bizonyosan nem tiltakoznak, mégpedig a 25. paragrafus, mely kimondja, hogy az alkalmazottaknak munkaidőn kívül nem kötelességük munkahelyi e-mailekkel foglalkozniuk. A „kikapcsolás jogaként” emlegetett rendelkezés célja, hogy a dolgozók határozottan szét tudják választani a magánéletüket a munkahelyi tevékenységüktől, ugyanis a modern telekommunikációs eszközök széleskörűen teszik lehetővé a távoli elérést, és nagyon gyakran tapasztalni, hogy a munkaadók ezt ki is használják, pontosabban visszaélnek vele, és alkalmazottjukat szinte a nap 24 órában benn tartják a munkahelyi szférában. „Egyfajta elektronikus póráz” – fogalmazott egy francia parlamenti képviselő a jelenségről, aki azzal indokolta a változtatás bevezetését, hogy a magánélet felőrlése előbb-utóbb a dolgozó összeomlásához, kiégéséhez vezet.

A jogszabály azonban nem terjed ki mindenkire, csak azokra a munkavállalókra, akik olyan cégnél dolgoznak, ahol 50 vagy ennél több embert foglalkoztatnak. És az is megjegyzendő, hogy a törvény be nem tartását egyelőre nem szankcionálják jogi úton, hanem egyfajta etikai kódex kidolgozására szólítják fel a vállalkozásokat, melyben megállapítják, hogy melyek azok az időszakok, amikor tilos zavarni az alkalmazottakat.

Habár nagyon sokan üdvözölték az új törvényt, nem kevés ellenzője is van. Ez érthető, hiszen akadnak olyan vállalkozások, munkahelyek, ahol létszükséglet az, hogy a munkavállalót bármikor elérjék. Sőt, az alkalmazottak részéről is hangzottak el panaszok, főként olyanok emelték fel a hangjukat, akik vagy kötetlen munkaidőben dolgoznak, vagy pedig előrelépési vagy pénzkereseti lehetőséget látnak a plusz, akár hétvégi munkában.

A lépés önmagában nem egyedülálló, hiszen a világ sok vállalata – néha szakszervezeti nyomásra, néha önszántukból – vezetett már be hasonló korlátozást, ám ám szinten egyedülálló az új rendelkezés.

Azóta történt

Előzmények