Verekedtek a munkások, emiatt a Foxconn bezárta az egyik nagy kínai gyárát

A tajvani székhelyű Foxconn Technology Group bejelentette, hogy az észak-kínai Shanxi tartomány (山西 – San-hszi) fővárosában, Taiyuanban (太原 – Taj-jüan) lévő gyárát ideiglenesen bezárják az ott kitört zavargás miatt.

A Foxconn e leányvállalata igen nagy méretű, a többek között autóelektronikai és szórakoztatóelektronikai eszközöket és alkatrészeket gyártó üzem 79 ezer embernek ad munkát – például az Apple-nek is készítenek alkatrészeket az iPhone-okhoz.

A cég közleménye szerint körülbelül kétezer ember vett részt a zavargásokban, és az összetűzések nyomán körülbelül negyvenen kerültek kórházba. Azt nem lehet biztosan tudni, hogy mi váltotta ki az erőszakba forduló összetűzéseket, a Foxconn csak annyit közölt, hogy vizsgálják a történteket, mivel vasárnap este az alkalmazottak szállásán történt valami, és emiatt a helyi rendőrségnek több ezer fővel hajnalban intézkednie kellett. A Kínában körülbelül egymillió embert foglalkoztató cég vezetői remélik, hogy két-három nap alatt fényt derítenek arra, hogy mi történt, és helyi hatóságokkal szorosan együttműködnek, hogy mihamarabb újraindulhasson a termelés.

Nem hivatalos források – helyi blogokbejegyzések és egyéb internetes hírek – szerint az összecsapások nem közvetlenül magával a gyárral függenek össze, ugyanis a legtöbben azt említik meg, hogy a munkások és a biztonsági őrök között feszültség hozta magával az erőszakba torkolló eseménysorozatot, de felmerült egy olyan változat is, hogy különféle munkáscsoportok egyéb ellentétei vezettek az összecsapásokhoz.

A Foxconn egyelőre nem adott egyenes válaszokat azokra a kérdésekre, hogy a történtek befolyásolják-e piaci megjelenésüket, például az új iPhone-t érinti-e a leállás.

Azóta történt

Előzmények