Fotószivárgás a Facebooknál

Nincs jó éve az oldalnak: most egy, a privátnak szánt fotókat közkinccsé tévő hibáról számoltak be.

A Facebook fejlesztőknek szánt blogján megjelent bejegyzésben részletezett biztonsági rés csak a legújabb a közösségi oldalnak a felhasználók privátnak adatait közzétevő hibák sorában. A cikk szerint a szeptember közepén 13 napon keresztül tátongó lyuk lehetővé tette, hogy külső alkalmazások olyan fotókhoz is hozzáférjenek, amelyeket tulajdonosuk nem szánt nyilvános fogyasztásra és nem is szándékozott megosztani ezekkel az alkalmazásokkal.

Hirdetés

Alapesetben a fotókhoz való hozzáférést a Facebook API-ja kizárólag az idővonalon megosztott képek esetében engedélyezi, idén szeptember 13-tól és 25-ig azonban MINDEN, a Facebookra feltöltött kép elérhető volt azon alkalmazások számára, amelyek ezt szerették volna. Ez érinti azokat a fotókat is, amelyeket egy soha be nem fejezett bejegyzéshez töltöttünk fel, lévén a közösségi oldal ezeket is tárolja három napig – egyedül a Messengeren átküldött képek voltak biztonságban, állítólag.


[+]

Mindenesetre a cég most azon dolgozik, hogy a 6,8 millió felhasználót és 876 fejlesztő nagyjából 1500 appját érintő hiba következményeit felmérjék, és értesíteni tudják a felhasználókat. Ezt elvileg egy üzenet formájában szeretnék majd megtenni, de aki nem szeretne várni, az egy erre szolgáló oldalon már ellenőrizheti, hogy érdemes-e aggódnia.

Azóta történt

Előzmények