Forgalomba került? Repüljön el!

Valószínűleg mindenki került már dugóba akár a fővárosban, akár máshol. Ilyenkor sokan a kormányt szorongatva, hajat tépve gondolkodik azon, hogy miért nem lehet egyszerűen átrepülni az autók felett, és széles vigyorral a sor elejére kerülni. Nos, ha hihetünk az Airbus koncepciójának, akkor ez az álom 7-10 éven belül akár meg is valósulhat. A Pop Up névre keresztelt elektromos gépezet egy kapszula, ami képes elválni a kerekekből álló alapszerkezettől. A szállítást egy négy részre osztott hajtómű végzi, amivel könnyedén a magasba emelhető az utastér. Az Airbus a járművet az Italdesignnal közösen együttműködve képzelte el és fejlesztette ki, és kimondottan okos megoldás lehet olyan nagyvárosokban, ahol folyamatos gondot okoz az átlagosnál jóval nagyobb forgalom.


[+]

„A Pop Up kombinálja a földet a levegővel, és lehetőséget biztosít az utasoknak arra, hogy gyorsbban eljussanak A-ból B-pontba”  nyilatkozta Mathias Thomsen, az Airbus vezérigazgatója. Véleménye szerint „jelenleg a városi égbolt nincs rendesen kihasználva, a rácsszerű útelrendezés még nem jelent megfelelő előrehaladási lehetőséget, éppen ezért kell a levegőt is sokkal jobban kihasználni a városok felett.” Mindkét cég úgy gondolja, hogy a jármű egy nagyobb rendszer részét képezheti majd, az utasoknak elég lesz lefoglalni az utat egy alkalmazáson keresztül, a program pedig kiszámítja meg a leggyorsabb szállítási módot. Ha például a légi közlekedést preferálja a rendszer, akkor a kapszula leválik a kerekről és egy másik modulhoz kapcsolódik, ami nyolc, ellentétes irányban pörgő propeller emeli a levegőbe, ott pedig már automatikusan fog működni.


[+]

Felmerül persze a kérdés, hogy az alsó egységgel mi történik? Erre is van válasz: ahogy az utas elérte az úticélját, az magától elgurul a legközelebbi töltőállomásra, hogy utána a következő felhasználó rendelkezésére álljon. A koncepció nem sokkal azután érkezett, hogy az Airbus bejelentette, már az év végétől tesztelni fogja az önvezető repülőket, amik szintén a forgalom csökkentését szolgálnák. Az Italdesign vezérigazgatója, Jörg Astalosch szerint „a Pop Up bepillantás a szállítás és a közlekedés jövőjébe.” Elmondásai alapján az autók jelenleg egy széleskörűbb ökoszisztéma részei, ám ha egy futurisztikusabb járművet akar valaki tervezni, akkor azok nem csupán a nagyvárosok alapján kell, hogy készüljenek, hanem egy intelligensebb, fenntartható elképzelés szerint.


[+]

„A következő években a közlekedés új szintre emelkedhet, nem csak összeköttetésben állnak majd járművek egymással, hanem önvezetőek és megoszthatók lesznek, ráadásul a moduláris kialakítás miatt sokkal több funkcióval és lehetőséggel rendelkeznek majd”  folytatta. Az Airbus és az Italdesign közös gyermeke Paul Priestman szavait igazolja, a közlekedési dizájner tavalyi kijelentése szerint ugyanis a közlekedés jövője az utasokat szállító drónokban rejlik. Úgy fogalmazott, hogy „mindenhol ezek a repülő elektromos drónok szállnak felettünk, amik nagyon érdekesek, hiszen egy teljesen személyre szabott utasszállítás kezdetét jelenthetik.”

Természetesen egy ilyen jármű forgalomba helyezése nem kevés jogi hercehurcát von majd maga után, nem véletlen, hogy az Airbus rengeteg szabadalmat levédetett az elmúlt esztendőkben: 2014-ben például egy biciklinyereg stílusú ülést mutattak be, amivel a gépeken található ülőalkalmatosságokat váltanák ki, de például a 2015-ös ötletük sem utolsó, ugyanis az utasokat egymás fölé ültetnék, hogy a kabin minden négyzetcentiméterét kihasználják majd. Élőben igencsak jól mutatott a Pop Up, persze repülni még nem lehetett vele, mindenesetre elképesztő, ha egy-két évtizeden belül ilyen tákolmányok szelhetik majd át az eget a városokban.

Azóta történt

Előzmények