Napi 500 floppy-lemezt ad el egy cég, az üzlet nem állt le

Tom Persky nem ma kezdte ezt az üzletet, és maga is meglepődött, hogy még mindig van ekkora kereslet a floppy-lemezekre.

Az elmúlt napokban bejárta a médiát Tom Persky és a floppydisk.com története. Az illető nem ma kezdte ezt a tevékenységét (floppy-lemezeket árul), de még ma is virágzik az üzlete.

A kaliforniai, online működő, lemez-újrahasznosító szolgáltatás beveszi az új és régi lemezeket, majd azokat szín szerint rendezi és egy nagy, mágneses eszközzel letörli a rajtuk lévő információkat. Ezután új címkét kapnak. A lemezeket megbízható, bejáratott ügyfélkör vásárolja, úgy napi 500-at vesznek.


[+]

Kinek kell még mindig ennyi floppy? Felhő, flash meghajtók, sőt, DVD-k és CD-k helyett a mai napig a floppy-lemezre szavaz például a hímzéssel foglalkozó ipar, a szerszámipar, a repülőipar. A 73 éves Persky szerint aki 20-30-40 évvel ezelőtt épített egy repülőt, az például floppyt használ az információk cseréjéhez egyes berendezéseknél.

Perskynél a raktárakban egyébként 8 hüvelykes floppyk is vannak, egy ilyen például az 1960-as amerikai elnöki vitát tartalmazza.


[+]

Persky szerint a koros floppyk előnye, hogy nagyon megbízhatóak, nagyon stabilak és jól bevált információtárolók. Ráadásul nem igazán lehet feltörni ezeket.

Persky egyébként még az 1990-es években kezdett dolgozni egy adóügyi cég szoftverfejlesztési részlegén, ahol a cég szoftverét floppy-lemezekre másolták. Akkor kötött ki végül a floppy-lemezek kereskedelménél, amit azóta is imád – de arra ő sem számított, hogy újabb 20 évet túlél az üzlete és a floppyk iránti kereslet. Mint mondja: ő amikor mentés ikont lát, egy floppyt lát – pedig a legtöbb ember csak a mentés ikont látja.


[+]

Meddig folytatja még Persky? Elmondása szerint addig, amíg az emberek akarnak ilyen lemezeket. Szerinte ez nem tart majd örökké.

Előzmények