Elkészült a Firefox mobilos kiadása

A Firefoxot fejlesztő Mozilla a hét végén bejelentette, hogy elkészült a böngésző mobiltelefonokhoz igazított kiadásával, egészen pontosan a szoftver Nokia Maemo platformon futó változatával. E Debian Linuxra épülő operációs rendszert – melynek új, 5.0-s verziójáról most közölt bemutatót testvérlapunk, a Mobilarena – jelenleg mindössze két készülék, a Nokia N900 csúcstelefon és a N810 internettábla használja.

A Fennec (sivatagi róka) kódnéven fejlesztett browser ugyanarra a Gecko platformra épül, mint az Firefox 3.6 asztali kiadás, amelynek több funkcióját is támogatja. Többek között a címsorban a böngészési előzmények és a könyvjelzők adatbázisa alapján javaslatokat tévő AwesomeBart, a tabos böngészést és a kiegészítők kezelését (ami mobiltelefonokon unikumnak számít). A mobilos kiadásban szinkronizálhatók a tabok, az előzmények, a könyvjelzők és a jelszavak a desktopon futó böngészővel, és bekapcsolható a pozíciófüggő böngészés, azaz hogy a szoftver elküldje a felhasználó koordinátáit, és annak megfelelő tartalmakat jelenítsen meg.


A Mozilla promóciós videója

Fájó hiányossága e változatnak, hogy nem támogatja az Adobe Flasht. A weben rendkívül elterjedt multimédiás platform a legutolsó, RC3-verzióban került indexre, azért, mert a használt plugin vállalhatatlan módon leterhelte a hardvert. Átmeneti megoldásként a YouTube-videók egy külön kiegészítő, a YouTube enabler telepítésével nézhetők meg.

A Mobilarena nem volt elragadtatva a böngészőtől. Mint írják: „A programmal kapcsolatban vegyesek az érzéseim, lassan indul, lassan kezdi el betölteni az oldalakat, utána viszont gyors. Probléma, hogy a szövegeket a dupla kattintás hatására nem mindig tudja a képernyőhöz igazítani, ami kár, mert az oldalakat tényleg korrektül jeleníti meg – az Acid3-tesztben 93 pontot kap, csakúgy, mint asztali változata.”

A mobiltelefonos Firefox több mint 30 nyelvi változatban – köztük magyarul is – a Mozilla weboldaláról tölthető le a támogatott két készülékre.

Azóta történt

Előzmények