Homokozót kap a Firefoxban a Flash Player

Az Adobe dolgozik a Firefox böngészőbe beépülő Flash Player plugin egy biztonságosabb kiadásán. Amint a vállalat tegnap egy blogbejegyzésben bejelentette: az új verzió a Google Chrome-ba integrált változathoz hasonlóan sandboxban – egy korlátozott jogosultságokat biztosító környezetben – fut, így a szoftverben található esetleges sebezhetőségek jóval kisebb veszélyt jelentenek a felhasználó rendszerére. A cég által „védett mód”-nak nevezett homokozóban futó firefoxos Flash Player bétája már ki is próbálható.

Amint az közismert, az Adobe Flash Player a formátum webes elterjedtsége miatt a kiberbűnözők egyik legkedveltebb támadási felülete. Az új firefoxos plugin hasonló alapokra épül, mint a védett módú Adobe Reader X: alacsony integritású, erősen korlátozott jogokkal rendelkező folyamatként fut. A béta egyelőre 32 bites Windows Vista és Windows 7 operációs rendszerekhez érhető el.

A cég szerint a technológia rendkívül hatékonyan véd a támadások ellen: az Adobe Reader X esetében például a 2010. novemberi kiadás óta nem került ki az internetre sikeres exploit. „Azt reméljük, hogy hasonló eredményeket látunk majd a sandboxot használó firefoxos Flash Player esetében is a végleges kiadás ez évre tervezett megjelenését követően” – írták a blogban.

A vállalat egyben jelezte: vizsgálják, miként építhető be ez a védelmi szint az Internet Explorerbe. Itt – mondta el a PC World-nek az Adobe szóvivője – a kihívást az eltérő plugin-architektúra jelenti, ezért a Microsoft böngészője esetében más megközelítésre lesz szükség.

Azóta történt

Előzmények