Filmkalózok buktak le a Miskolci Egyetemen

Tavaly decemberben eljárás indult egy emődi fiatalember ellen, aki filmekkel üzletelt – közölte az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA). A gyanúsított és három társa a Miskolci Egyetem területén öt ún. fénymásoló üzletet üzemeltetett, ahol valójában kalóz DVD-ket értékesítettek: papírtokban 400, műanyag tokban, színes borítóval 700 forintért árulták az illegálisan másolt és sokszorosított lemezeket. A gyanúsítottak e-mailes megrendelésre postai utánvéttel is vállaltak szállítást.

A miskolci nyomozók razziáztak az üzletekben, majd házkutatást is tartottak a négy fiatal lakásán, ahol egy DVD-laborra (másolóüzemre) bukkantak. A rendőrök 2940 darab optikai lemezt, egy számítógépet, egy laptopot, egy 600 gigabyte kapacitású merevlemezt, színes, fénymásolt borítókat és 6 DVD-írót foglaltak le. A vizsgálat során kiderült, hogy a kalózterjesztők fájlcserélő hálózatokon jutottak hozzá a filmekhez.

Az ASVA szerint az eset magán viseli a hazai kalózfilmpiac minden jellegzetességét: fiatalok – többnyire egyetemisták – a P2P hálózatokból filmet szereznek, majd azokat másolatként árulva nyerészkednek, teljesen nyilvánosan, tevékenységüket egyáltalán nem vagy alig leplezve. A filmgyártók érdekeit képviselő szervezet úgy számol, hogy Magyarországon minden 10 DVD-ből 8 hamisítvány vagy másolat, s mintegy 800 000 ember használja a fájlcserélő hálózatokat.

Azóta történt

Előzmények