Az internet Isten ajándéka

A számtalan modernizációs lépésével és törekvésével már eddig is nagy tiszteletet kivívó Ferenc pápa a vatikáni szokásoknak megfelelően üzenetet küldött a Kommunikációs Világnap alkalmából (az idén májusban 48. alkalommal meghirdetett esemény pár nappal követi a Távközlési Világnapot, illetve a még viszonylag új Internet Világnapját).

Az üzenet alaphangját itt is a nyitás határozza meg: a pápa „isten ajándékának” nevezte az internetet. A szövegben felsorolja a digitális kor pozitív és negatív hozadékait, illetve a katolikusokra mint hívőkre gyakorolt hatásait.

Ferenc pápa
Az egyik híres ajándék Harley, melyet a pápa aukcióra bocsátott

Az üzenetben szerepel, hogy hatalmas lehetőségeket hordoz az, hogy bárki bárkivel kapcsolatba léphet a világhálón, ám felhívja a figyelmet arra, hogy a függőség (a „stay connected”) bomlasztó hatással is lehet a való világbeli, a baráti és családi viszonyokra. A digitális kommunikáció jótékony hatására igen költői szavakkal mutat rá: ez lehet olyan, mint „a gyógyír a fájdalomra vagy éppen egy finom bor, mely megörvendezteti a szívet”.

A konzervatívabb hívőket megbotránkoztató módon felhívta a toleranciára is a figyelmet, azt ajánlva, hogy a katolikusok nem viselkedhetnek olyan arrogáns módon, mintha egyedül ők birtokolnák az igazságot, ehelyett meggyőződésükhöz ragaszkodva a más gondolkodásúakkal valódi párbeszédekre kell törekedniük. A pápa úgy látja, hogy a digitális kommunikáció felmérhetetlen jelentőségű pozitívuma, hogy – helyesen használva – növelheti a megértést és közelebb hozhatja az eltérő gondolkodású és világnézetű embereket egymáshoz.

Azóta történt

Előzmények