Feltétel nélküli megadás a Sonytól

Egyértelmű és végső vereséget szenvedett a Sony BMG álcázott másolásvédelmi eljárása – és ezt végre a Sony is belátta. A cég ma visszavonta a First 4 Internet biztonsági cég által készített XCP programot, amelynek viselt dolgairól az elmúlt hetekben folyamatosan beszámoltunk lapunkban.

A Sony közleményében "mélységes sajnálatát" fejezte ki mindazokért a kellemetlenségekért, amelyet az audió lemezekre pakolt másolásvédelmi szoftver esetlegesen okozott a felhasználóknak. Nos, fejezheti is, mert bizony okozott.

Mióta arra is fény derült, hogy a Sony rootkitje – ez utal arra, hogy a program észrevétlenül települ a számítógépre, szinte az operációs rendszer részévé válva – a felhasználói szokásokról is rendszeres jelentéseket küld "haza", azóta több országban, köztük az Egyesült Államokban is eljárás indult a Sony, illetve a First 4 Internet ellen. Ebben a formájában ugyanis már nem lehet mást mondani a szoftverre: kémprogram. Terjesztése súlyos börtönévekkel honorálható.

A Sony BMG a teljes hátraarc jegyében vállalta, hogy az XCP-vel árusított zenei cd-ket térítésmentesen kicseréli másolásvédelem nélküliekre – a védett lemezek gyártását már ennél korábban önként leállította. A Sony weboldaláról letölthető egy olyan szervizcsomag is, amivel az XCP programot le lehet törölni a – most már nyugodtan mondhatjuk így – megfertőzött gépekről.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények