A Sony rootkitje adta az eszközt a hackerek kezébe

Hirdetés

"Szeretne csalni kedvenc online játékában és nem akarja, hogy rajtakapják? Csak vegyen egy eredeti Sony BMG audió CD-t!"

Képzelt reklámmondatunk akár valóság is lehetne (már ha a hackereknek reklámozniuk kéne magukat). A Sony BMG nagy botrányt kavart másolásvédelmi eljárása, amely a felhasználó tudta és beleegyezése nélkül telepít szoftvert a számítógépre, hogy ott az alapvető rendszerhívásokat megváltoztassa – emiatt az egész it-szakma csak rootkitnek nevezi a Sony eljárását –, most újabb szoftvercégnek okoz komoly fejtörést. A vállalat a Warcraft stratégiai játékot fejlesztő Blizzard Entertainment.

A játék népszerű online változatában, a World of Warcraftban a készítők nagy gondot fordítottak arra, hogy a különböző szoftveres trükkökkel csaló játékosokat lefüleljék. A Warden (őr, felügyelő) névre keresztelt védelmi rendszer mindezidáig jól is működött. Csakhogy mióta a hét elején fény derült a Sony önmagát a merevlemezen elrejtő másolásvédelmi programjára, a hackerek lecsaptak az új technológiára – és hasznosították is azt. A Warden többé nem képes kiszúrni a Sony DRM-technológiájával titkosított állományokat a lemezen, ha azok elé a "$sys$" karaktereket beszúrják. A jól működő trükkel dicsekvő hackerek is elismerték, hogy a cheat elkészítéséhez a Sony álcázó eljárása adta a kezükbe a megoldást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények