Terrorizmus és önvezető autók

Az FBI igazgatója szerint az új technológia új kockázatokat is hoz.

Christopher Wray, az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda vezetője csütörtökön a davosi Világgazgasági Fórumon beszélt arról, hogy a bűnüldözés szemszögéből miképp látja az autonóm jáművek lehetséges és valószínű elterjedését.

Wray a nemzetbiztonsági ügyekkel foglalkozó bizottsági ülésen beszélt a témáról. Közölte, hogy maga a technológiai trend nagyszerű ugyan, de bennük új aggodalmakat is kelt. Az igazgató szerint két fő területre kell majd koncentrálniuk a nemzetbiztonságért felelős hatóságoknak.

Az egyik az, hogy mivel szoftveresen vezérlik ezeket a járműveket, fennáll a lehetősége annak, hogy rosszindulatú elkövetők feltörik és/vagy manipulálják ezeket a rendszereket, azzal a céllal, hogy fizikai sérülést okozzanak. Wray itt példaként egy 2020-as esetet említett meg, amikor kutatók kísérleti céllal verték át egy Tesla rendszerét: egy fekete szigetelőszalaggal egyszerűen leragasztottak egy sebességkorlátozást jelző táblát, így az autó gyorsabban hajtott, mint kellett volna. (2016-os modellekről volt szó az azóta már kivezetett Mobileye technológiával.) Az igazgató hangsúlyozta, hogy ez egy nagyon egyszerű példa, ugyanakkor jól mutatja, hogy milyen típusú sérülékenységek milyen típusú kihasználására kell felkészülni.

A másik komoly kockázati tényezőnek Wray azt tartja, hogy az autonóm járművek rendszerei hatalmas mennyiségű adatot kezelnek, és ahol ennyi érzékeny adat összegyűlik, az csábító célponttá válik a támadók számára.

Azóta történt

Előzmények