A fél világot átverte a Google OS bemutatásával

Tegnap számtalan technológiai oldalon jelent meg a szenzációs tudósítás, hogy kiszivárogtak a Google tervezett operációs rendszerének, a Chrome OS-nek a képernyőképei. A tudósítások még ma is ott vannak a honlapokon, ám mindenütt szerepel a felirat: Frissítve! A képek hamisítványok! (Az igazság kedvéért tegyük hozzá: az igazán nagy lapokat azért nem sikerült átverni.)

Az innovatív blogger létrehozott egy önálló Chrome OS blogot, s az első bejegyzésben megírta, hogy egy cégnél dolgozik, mely Acer laptopokat szállít, s a szenzációs bejelentés után meglátogatta őket a Google képviselője, s magával hozta a Chrome OS egy korai, fejlesztői változatát, hogy teszteljék. Ezek után részletes információkat közöl a telepítésről, illetve a program működéséről: milyen gépre telepítették, meddig tartott a telepítés, hogyan néz ki a kezelőfelület, hogyan lehet navigálni stb. Majd közölt néhány fotót is az Aceren futó Chrome OS-ről.

Bármilyen ügyesen csinálta is meg, valószínűleg nem gondolta, hogy komolyan veszik (vagy ki tudja, talán tényleg médiahacknek szánta), de annyi bizonyos, hogy látva a hír terjedését az interneten, még tegnap közölte a korrekciót. A blogger elmondja, hogy grafikus, s a reakciókra volt kíváncsi. A helyzet tisztázása érdekében mindenesetre a szöveges tájákoztató mellett kirakott egy annotált videót is, amelyben azért némi kárörömmel felsorolja azokat az oldalakat, akik hírként közölték az „adatszivárgást”.

A blogger elmondja, hogy a jövőben ezen az oldalon valódi hírek lesznek a Chrome OS-ről. Nos, ha reklámot akart csinálni ennek a vállalkozásnak, akkor akciója sikerrel járt.

Azóta történt

Előzmények