A Facebook versenyre kel a YouTube-bal

A logóját épp most megváltoztató Facebook hamarosan új üzletbe vág bele: egyes tartalomgyártó vállalatokkal megosztja a hirdetési bevételeket a feltöltött videók után – írja Kurt Wagner a Re/code oldalán megjelent riportban. Az újságíró úgy véli, ez a lépés egyértelműen a YouTube-bal való versenyt indítja el, és a videomegosztó piac királya először nézhet szembe komoly konkurenciával.

A Facebookra feltöltött videók jelenleg napi négymilliárd megtekintést generálnak – ebben nem kis szerepe van a nemrég bevezetett automatikus lejátszás funkciónak –, és ezeknek a videóknak a 70 százalékát közvetlenül a közösségi oldal platformjára töltik fel, nem pedig megosztják más oldalról.

Az persze problematikus, hogy sok nagy nézettségű videó amatőr teljesítmény, míg a Facebook a professzionális tartalomkészítőket célozza meg új projektjében. A bevételek megosztását ugyanolyan módon tervezik, mint jelenleg a YouTube: 55 százalékot kapnának az alkotók, 45 százalék marad a vállalatnál. A nézettség generálására egy új, a YouTube-éra emlékeztető ajánlót vezetnek be („Suggested Videos”): ha a felhasználó megnéz egy videót a saját hírfolyamában, akkor az erre szolgáló szoftver feldobja neki a hasonló videókat. A tudósítás szerint nem tervezik, hogy a videók előtt hirdetések jelenjenek meg, mely módszer a versenytársnál általános. A bevételek megosztása emellett függ majd attól, mennyi időt töltött a felhasználó az adott videó megnézésével.

A modell láthatóan nem termel majd annyi pénzt, mint a Google-é, de feltehetően ez csak az első lépés lesz, ráadásul a Facebook közel másfél milliárdos tagsága kevés megtekintéssel is komoly összeget generálhat a vállalatnak és videókat készítőknek.

A tesztüzem a kiválasztott tartalomgyártókkal a tervek szerint ősszel indul, ennek tapasztalatai alapján döntenek, hogy kibővítik vagy feladják a projektet.

Azóta történt

Előzmények