Hirdetés

Szorul a hurok a Facebook nyakán az Egyesült Államokban

Szinte a összes tagállam támogatja a nemrég megindított trösztellenes vizsgálatot.

Az Egyesült Államokban 46 tagállam csatlakozott a Facebookkal szembeni trösztellenes vizsgálathoz – jelentette be Letitia James, a vizsgálatot kezdeményező New York állam főügyésze kedden.

Hirdetés

Közleményében Letitia James hangsúlyozta: a vizsgálathoz csatlakozó államok mindegyike „aggódik amiatt, hogy a Facebook kockára tehette felhasználói adatainak biztonságát, korlátozta a fogyasztók választási lehetőségeit", valamint monopoltevékenysége folytán emelkedtek a hirdetések árai.

A vizsgálat Letitia James szerint elsősorban arra irányul, hogy meghatározzák, vajon a Facebook korlátozta-e a versenyt és kockáztatta-e a felhasználói adatbiztonságát.

New York állam szeptember elején indította meg a vizsgálatot a Facebook ellen, s akkor még csak hét másik tagállam és a szövetségi főváros, Washington csatlakozott hozzá. A Facebook részvényeinek értéke akkor több mint két százalékkal esett is.

Will Castleberry, a vállalat tagállami és helyi politikáért felelős alelnöke közölte, hogy a cég „konstruktívan együttműködik” a vizsgálódó tagállamok ügyészeivel és „üdvözli” a párbeszédet a politikai döntéshozókkal is.

A Facebook ellen egyébként nemcsak tagállami vizsgálat folyik, hanem az igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) is trösztellenes vizsgálatot folytat.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények