Péterfalvi Attila írásbeli garanciát vár a Facebooktól

A NAIH elnöke megfenyegette a közösségi oldalt. Teljesen jogosan, ám az kérdés, hogy ennek beváltása hogyan zajlana le.

Mint tegnap az IT café is beszámolt róla, több más internetes nagyvállalat után (Apple, Google, Amazon) a Facebook is hivatalosan elismerte, hogy jogilag kétséges módon bántak a felhasználók által generált audiotartalmakkal, a Messengeren folytatott beszélgetésekkel. A cég közölte, hogy – amennyiben a felhasználó ebbe beleegyezett – a hangüzeneteket rögzítették, gépi módon átiratokat készítettek róla, majd ezeket a dokumentumokat és felvételeket átadták harmadik feleknek, alvállalkozóknak, akiknek az alkalmazottai szúrópróbaszerűen összevetették a hangfelvételeket és az átírásokat, hogy ellenőrizzék az átiratok minőségét. Azt is közölték, hogy a felháborodások hatására nemrég felhagytak ezzel a gyakorlattal.

A nagy visszhangot kiváltó ügyre tegnap a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila közleményben reagált. Ezek szerint a NAIH vizsgálja a Facebook hangfelvétel leírási gyakorlatát:

A nagy technológiai vállalatok erőfeszítéseket fordítanak arra, hogy az emberi beszédet felismerőtechnológiákat tökéletesítsék. A technológia fejlesztése során, adott esetben leiratot készítenek a beszélgetések hanganyagából, amint ez a közelmúltban is megerősítést nyert. Ez a gyakorlat óhatatlanul együtt jár érzékeny adatok kezelésével. A közelmúltban jelentette be a Google, hogy felhagy hasonló gyakorlatával.

A legfrissebb hírek a Facebook hasonló tevékenységéhez kötődnek, amely magyar polgárok adatait is érintheti. A sajtóban eddig megjelent információk aggodalomra adnak okot, a Hatóság mindazonáltal méltányolja, hogy a Facebook a hanganyagok elemzésének felfüggesztéséről döntött.

A Hatóság részt fog venni a Facebook említett adatkezelésének uniós szintű vizsgálatában, egyszersmind a Facebook magyarországi képviseletétől írásbeli garanciát kér a magyar polgárok adatainak védelmére nézve. Amennyiben a Hatóság úgy ítéli meg, hogy a Facebook által vállalt garanciák nem biztosítanak kellő védelmet, úgy a Hatóság élni fog a GDPR 66. cikkében rögzített hatáskörével, és Magyarország területén alkalmazott intézkedésként meg fogja tiltani az adatkezelést.

A szóban forgó ügy is rámutat a technológiai cégek társadalmi felelősségére, amely nem csak például a szólásszabadság oltalmára, a cenzúramentes közösségi oldalak igényére vagy a tisztességes közteherviselésre terjed ki, hanem a magánszféra terén is érvényesülnie kell.

Azóta történt

Előzmények