A Facebook megveszi az Oculus VR-t

Finoman szólva is meglepetést váltott ki Mark Zuckerberg bejelentése, hogy a Facebook felvásárolja a mindössze két éve alapított Oculus VR-t, a sokak által nagyon várt Oculus Rift fejlesztőjét. A tranzakciót 2014 második negyedévében tervezik lezárni, a Facebook 400 millió dollár készpénzt és 23,1 millió saját részvényt (a csomag értéke jelenleg 1,6 milliárd dollár) ad az Oculus VR-ért. Az Oculus VR további 300 millió dollárhoz is hozzájuthat, ha teljesít „bizonyos mérföldköveket”. A VR-technológiát fejlesztő cég a Facebookon belül továbbra is önállóan fog működni, de Mark Zuckerberg az üzletet beharangozó blogbejegyzésében azt írta, hogy az Oculus Rift piacra dobása csak az első lépés lesz, a távolabbi cél egy komplett VR-platform kialakítása, ami sokkal többet fog majd kínálni, mint pusztán fejlett játékélményt. A közösségi oldal alapítója és vezérigazgatója az oktatást, a személyes élmények megosztását, a gyógyászatot hozta fel példaként. „Ez valójában egy új kommunikációs platform” – írta Zuckerberg.

Hirdetés

Az Oculus VR szerint első pillantásra nem egyértelmű, hogy a két cég miben tudna együttműködni, végső soron a céljuk ugyanaz: az innováció, a legjobbak és legtehetségesebbek alkalmazása, a kommunikáció fejlesztése által új platformok létrehozása. „Mindkettőnk szerint a virtuális valóság a következő lépés – áll a bejegyzésben.

Oculus Rift DK2
Oculus Rift DK2

Az Oculus Rift fejlesztői közössége már 75 ezer fős, a szemüveg legújabb fejlesztői verzióját épp a múlt héten jelentette be az Oculus VR. Plamer Luckey, a cég alapítója szerint a Facebookkal a hátuk mögött a tervezettnél jobb eszközt tudnak majd létrehozni, kevesebb kompromisszummal és a vártnál is gyorsabban. „Még a legvadabb álmaimban sem gondoltam arra, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen messze jutunk.”

Az Oculus VR-hoz tavaly technológiai igazgatóként csatlakozó John Carmack a tőle megszokott, visszafogott stílusban véleményezte a hírt. „Most is ugyanúgy kódolok, mint a múlt héten. Arra számítok, hogy az üzlettel a VR-technológia elkerül majd néhány kínos skálázási krízist.”

Azóta történt

Előzmények

  • Hack: új programnyelvet mutatott be a Facebook

    Vagy csak egy továbbfejlesztett PHP-t? Az ítéletre még várni kell, de a Hack erős referenciával indul, a Facebook ugyanis az elmúlt évben a közösségi oldal közel teljes kódbázisát migrálta az általuk kifejlesztett nyelvre.

  • Előrendelhető az Oculus Rift új fejlesztői csomagja

    A DK2 névre keresztelt devkit a várakozásoknak megfelelően Full HD felbontású OLED panelt kapott, az új verzió gyakorlatilag a CES-en bemutatott Crystal Cove prototípus publikus változata.

  • Project Morpheus: a Sony is belép a virtuális valóságba

    A japán vállalat tegnap éjjel bemutatta a hónapok óta pletykált VR-szemüvegét, ami egyelőre csak a PlayStation 4 kiegészítőjeként fokozná a játékélményt. A formaterv gyönyörű, a specifikációkról viszont kevés konkrétum van.

  • Nem tud leállni a Facebook

    A Titan Aerospace felvásárlása után atmoszférikus műholdakon keresztül lehet majd Whatsappozni azoknak is, akik eddig nem is álmodtak internetkapcsolatról.