Lelépnek az Instagram alapítói is a Facebooktól

Amikor egy ilyen nagyvállalat bekebelez kisebbeket, a régebbi cégvezetők általában lehetetlen helyzetbe kerülnek.

Az érintettek kiszivárgott információk alapján bejelentették, hogy távoznak a cégtől. Az Instagram két alapítója, Kevin Systrom és Mike Krieger hétfőn jelezte az őket felvásárló anyacégnek, a Facebooknak, hogy lemondanak posztjaikról.

A szokásos diplomatikus bejelentés, majd az erre érkezett – szintén szokásosan diplomatikus – válasz csak annyit mond el, hogy elégedettek az eddigi együttműködéssel, ám az Instagram alapítói új kihívásokra vágynak. Ennek kissé ellentmond, hogy meg nem erősített értesülések szerint a Facebook vezetése és Systrtom, valamint Krieger között az elmúlt években egyre növekvő feszültség alakult ki.

A konkrét esetről keveset tudni: a Financial Times véleménycikke szerint már az is csoda volt, hogy eddig maradtak: bevett szokás, hogy a fejlesztők és ötletgazdák a felvásárlás után nem sokkal távoznak, mivel általában nehezen viselik a felvásárló vállalat igényeit, melyek elsősorban a profitmaximalizálást célozzák, ez pedig általában nem fekszik az innovátoroknak.

A lépésük nem egyedi: nemrég a szintén felvásárolt WhatsApp társalapítója, Jan Koum is távozott a Facebooktól, mivel a hírek szerint nem értett egyet az adatkezelési módszerekkel.

Azóta történt

Előzmények