F8: új 360 fokos kamera, új célok a Facebooknál

Ha sikerül megteremteni a feltételeket, eltűnnek majd a nyelvi korlátok. Percenként száz szót gépelhetünk majd közvetlenül az agyunkkal.

Technológiai szempontból érdekesebb volt a Facebook fejlesztői konferenciájának második napja, mint az első. A szerda reggeli előadássorozatot Mike Schroepfer, a vállalat technológiai vezetője nyitotta meg. Többek között minden résztvevőnek adtak abból a 360 fokos látószögű kamerából, amit a Facebook a Giroptic csapatával együttműködve talált ki. Ez egy olyan kompakt kamera, amivel a felhasználók élőben közvetíthetnek a közösségi oldalon 360 fokos panorámában, a készülék pedig a zsebükben is elfér.

A Giroptic iO januárban debütált, de ekkor kizárólag iPhone támogatással rendelkezett a 249 dolláros kamera. Az F8 keretében mutatták be az androidos változatot, ami a Micro USB és USB C csatlakozást is elérhetővé teszi. A telefonra csatlakoztatható eszköz 30 képkockát képes rögzíteni másodpercenként, f/1,8-as fényerővel és két darab 195 fokos látószögű optikával rendelkezik.

A Facebook is támogatná a direkt kommunikációt az agyunk és a gépek között, erről Regina Dugan, a Bulding 8 vezetője beszélt részletesebben. Azt ígérte, olyan megoldást fognak találni, amivel akár 100 szót is "gépelhetünk" percenként. Arra is kitért, hogy a nyelv tömöríti a mondandót, és a kontextus, illetve a kollektív ismeretek segítenek értelmezni. Ha például a magyar bögre szót használjuk, mindenki tudja, hogy egy olyan kézbe vehető tárgyról beszélünk, amibe akár forró folyadékot is tölthetünk, és általában inni szoktunk belőle. Dugan szerint csodálatos világ jön majd, ha már lesz technológiai lehetőség arra, hogy nyelvi korlátok nélkül, agyból-agyba kommunikálhassunk.

Szóba kerültek még a képfelismerő algoritmusok is, ezek rengeteget fejlődtek az elmúlt időszakban: pár éve még csak arra voltak képesek, hogy megközelítőleg meghatározzák, mit látunk a képen. A példában embert, képet a falon, növényt... ma pedig már a precíz felismerés mellett azt is érti a szoftver, hogy az ember éppen ül, áll, vagy sétál. Ebből következtetni lehet a későbbi eseményekre. A mesterséges intelligencia ezen területének fejlesztésében a harmadik dimenzió az idő lett. Ebben nagyon komoly szerepe van a felhasználóknak, akik hatalmas mennyiségű videós tartalmat töltenek fel a közösségi oldalra, illetve a fejlesztőknek és az adatközpontoknak is.

Az előadások jelentős része szólt arról, hogy a kiterjesztett valóság kutatásának még csak alig egy százalékánál tartunk. A beszélők egyetértettek abban, hogy a lehetőségek szinte határtalanok. Ha sikerül megoldani, hogy kényelmes és mindig rendelkezésre álló eszközök viselésével folyamatosan a kiterjesztett valóságban élhessünk, "az lesz az igazi digitális világ". A szoftverek segíthetnek emlékezni, tanácsokat adhatnak, és folyamatosan, érdekesebbé tehetik a világot.

Regina Dugan szerint az okostelefon hatalmas áttörés, amihez csak a kiterjesztett valóság fogható, mert ez visszahozza az embereket a valóságba, miközben még izgalmasabbá teszi. Úgy véli, nincs igaza azoknak, akik szerint a technológia elhidegíti a társas kapcsolatokat, a kis képernyőkre meredő emberek csak egy állomás, az egész akkor válik majd teljessé, ha a virtuális élmények beépülnek a valós környezetbe, és nem kell választani közöttük.

Előzmények