Hirdetés

75 ország indít tárgyalásokat az e-kereskedelemről

A davosi Világgazdasági Fórumon az Európai Unió államai és a Kereskedelmi Világszervezet 47 másik tagja döntött úgy, hogy tárgyalásokat kezd az elektronikus kereskedelemre vonatkozó globális szabályok bevezetéséről.

A pénteki bejelentést kommentálva Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos így nyilatkozott: „Biztató látni, hogy ennyi partner csatlakozik ehhez a fontos kereskedelmi kezdeményezéshez. Az elektronikus kereskedelem a világ legtöbb szegletében mára már valóság, ezért tartozunk azzal polgárainknak és vállalatainknak, hogy kiszámítható, hatékony és biztonságos online környezetet biztosítsunk a kereskedelem számára. Várakozással tekintünk az elé, hogy egy valóban átfogó és ambiciózus szabályozási rendszer létrehozása céljából – rugalmas és pragmatikus – együttműködést folytassunk az összes érdekelt WTO-taggal.”

Az elmúlt két évtizedben exponenciálisan nőtt a belföldi és a határokon átnyúló elektronikus kereskedelem. Az elektronikus tranzakciók e gyors növekedése ellenére a WTO-ban nem léteznek kifejezetten erre a típusú kereskedelemre vonatkozó többoldalú szabályok. A vállalkozásoknak és a fogyasztóknak ehelyett olyan változatos szabályokra kell támaszkodniuk, amelyekről néhány ország állapodott meg kétoldalú vagy regionális kereskedelmi megállapodásaikban – írják a hivatalos közleményben.

A WTO e-kereskedelemre vonatkozó szabályainak célja az e-kereskedelem terén további lehetőségek megteremtése és a kihívások kezelése lesz a fejlett és a fejlődő országokban egyaránt. A tárgyalásoknak olyan többoldalú jogi keretet kell eredményezniük, amelyre a fogyasztók és a vállalkozások – különösen a kisebbek – támaszkodhatnának az online vásárlás, értékesítés és üzleti tevékenység könnyebbé és biztonságosabbá tétele érdekében. Az új szabályok például a következőkre vonatkoznának:

  • a fogyasztók online környezetbe vetett bizalmának növelése és a kéretlen üzenetek elleni küzdelem
  • a határokon átnyúló értékesítés akadályainak felszámolása
  • az elektronikus szerződések és az elektronikus aláírások érvényességének biztosítása
  • az elektronikus továbbításra vonatkozó vámok végleges eltörlése
  • a kényszerített adatlokalizálási követelmények és a kényszerített forráskód-közzététel kezelése

A tárgyalási folyamat, melynek elindítását 2019. márciusra tervezik, nyitva áll a csatlakozás iránt még érdeklődő többi WTO-tag számára is.

Azóta történt

Előzmények