Az EU egységesen lép fel az Apple és a Sony ügyében

A magyar adatvédelmi biztosi hivatal ma közleményben tudatta, hogy az EU adatvédelmi munkacsoportjának elnöke, Jacob Kohnstamm lépéseket helyezett kilátásba a közelmúlt két, nagy visszhangot kiváltó ügyében: egyrészt az Apple iOS 4.x szoftverénél a helymeghatározási információk gyűjtése és tárolása kapcsán, valamint a Sony PlayStation hálózatában történ incidens miatt személyes adatokkal történt visszaélés gyanúja miatt. Új jelenség, hogy a munkacsoport aktívan igyekszik koordinálni a tagállami adatvédelmi biztosok fellépését.

Hirdetés

Vizsgáljuk annak részleteit, hogy mi történt, és a lehetséges lépéseket fontolgatjuk – jelentette ki Jacob Kohnstamm, az EU adatvédelmi munkacsoportjának elnöke (a brüsszeli úgynevezett 29-es munkacsoport a tagállamok adatvédelmi biztosaiból áll).

Az adatvédelmi szakemberek szerint mind a mostani történések, mind a közelmúltban napvilágra került más ügyek is bizonyítják, hogy a vállalatoknak biztosítaniuk kell fogyasztóik személyes adatainak megfelelő védelmét. A privacy-by-design és az alapértelmezés szerinti adatvédelmi beállítások kulcsfontosságúak, illetve a vállalatoknak teljes mértékben átláthatónak kell lenniük a tekintetben, hogy milyen személyes adatot gyűjtenek és tárolnak, és ezt milyen célból teszik. Még ha a vállalat adatgyűjtésre vonatkozó érdeke törvényes is, a fogyasztóknak elutasítási (opt-out) lehetőséget kell biztosítaniuk. Amennyiben hiányzik a törvényes érdek, információ csak a fogyasztó adatkezeléshez adott kifejezett hozzájárulása után gyűjthető és tárolható – szögezte le Jacob Kohnstamm.

Kohnstamm elnök úr fellépése az újonnan kipattant ügyek kapcsán új irányt adhat az európai adatvédelemnek – kommentált Jóri András adatvédelmi biztos. Eddig a tagállami adatvédelmi felügyelők sokszor koordinálatlanul léptek fel multinacionális cégekkel szemben, gyengítve a közös európai pozíciót. Az európai adatvédelmi munkacsoport határozottabb fellépése hozzásegíthet ahhoz, hogy Európa közös hangon szólaljon meg, és jobb esélyekkel kérjük számon az európai értékeket a globális cégeken – jelezte a magyar adatvédelmi biztos.

Azóta történt

Előzmények