Szoftverfrissítésekkel válaszol az Apple a nyomkövetési panaszokra

Az Apple végre hivatalosan is megszólalt abban a „nyomkövetési botrányban”, melyet a múlt héten robbantott ki két kutató, akik felfedezték, hogy az iOS 4.x-et futtató eszközök egy titkosítatlan fájlban rögzítik a felhasználó földrajzi helyzetét leíró adatokat, illetve azt, hogy ez a fájl szinkronizáláskor felkerül a másik számítógépre is. Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy az Apple gépein ezt a funkciót a felhasználó nem tudja letiltani.

Hirdetés

Az eset igen nagy vihart okozott, szakértők ezrei kommentálták a történteket, s bár az érdeklődés miatt a két nagy konkurens, a Google és a Microsoft hasonló termékei is a figyelem középpontjába kerültek, a mélyebb elemzések (és az említett cégek hivatalos reagálásai) még váratnak magukra. Annyi bizonyos, hogy minden gyártó felhasználja valamilyen módon a készülék által meghatározott földrajzi helyzet adatait, ám a megvalósításban jelentős eltérések mutatkoznak.

A talán túl sokáig hallgató Apple most hivatalos oldalán egy tízpontos, néhol kissé homályosan fogalmazó kérdezz-felelekben igyekszik válaszolni a felmerült kérdésekre.

Az Apple álláspontja (rövidítve)

  • Az Apple nem követi felhasználói iPhone-jainak földrajzi helyzetét, ezt sosem tették, és nem is tervezik, hogy valaha ilyen lépésre szánják el magukat.
  • De akkor miért merültek fel mostanában az aggodalmak?
    A mobilos felhasználók számára nyújtott gyors és pontos helyzetmeghatározási adatok biztonságos kínálata roppant bonyolult technológiai kérdéseket vet fel, melyeket egy ilyen rövid közleményben nehéz lenne részletezni. Az Apple – a többi gyártóval együtt – felelős azért, hogy a felhasználók kellő tájékoztatás hiányában összezavarodnak.
  • Az iPhone nem naplózza a felhasználó földrajzi helyzetét. A készülék a felhasználó közelében lévő wifi hotspotok és a mobilos adótornyok adatbázisa alapján meghatározza a telefon földrajzi helyzetét, hogy ez alapján a tulajdonos, ha kéri, használhassa a helyfüggő szolgáltatásokat. Azért nem csak a GPS-t használják, mert ez a módszer sokkal lassabb, míg a GPS-t ezeken az eszközökön keresztül hamarabb elérik, vagy pedig, ha a GPS valamiért nem érhető el (pl. egy pincében), háromszögeléssel számolják ki a helyzetet. A hotspotok, a tornyok és az Apple között áramló adatokat anonim módon, titkosítva kezelik.
  • A fent említett adatbázist mérete miatt nem a készülék tárolja, csak egy részét (cache) töltik fel az iPhone-ra. Ez a cache védett, de nem titkosított, mentés készül róla az iTunesra, ha felhasználó csatlakozik, a mentés attól függően titkosított, hogy a felhasználó hogyan állítja be a fiókját. A kutatók által felhasznált koordináták nem a készülék jelenlegi vagy múltbeli helyzetét adják meg, hanem a készülék körül lévő hotspotok és tornyok helyzetét. A cég tervbe vette, hogy egy szoftverfrissítéssel megszüntetik a mentési funkciót.
  • Az Apple a fenti, anonim és titkosított adatok alapján nem tudja meghatározni a felhasználó tartózkodási helyét, a forrást nem tudják azonosítani.
  • Habár találtak egyéves helyzetmeghatározási adatokat is iPhone-okon, ezek nem az iPhone helyzetét határozzák meg, hanem az említett adatbázis cache-adatai, melyek gyorsítják a helyzetmeghatározást. Az egyéves adatok egy szoftverhiba miatt találhatóak az említett készülékeken, az Apple ezt a hibát is hamarosan javítja egy frissítéssel, így a készülékek ezek után csak hét napig tárolják a cache-t.
  • Panasz érkezett arra is, hogy a helyfüggő szolgáltatások (Location Services) lekapcsolása után a telefon továbbra is frissíti a hotspotok és a tornyok adatbázisát. Ez is szoftverhiba, hamarosan javítják.
  • Az Apple a fenti adatbázis karbantartása mellett anonim módon gyűjt még forgalmi [traffic: ez elég nehezen értelmezhető, valószínűleg közlekedési adatokra gondolnak] adatokat is, ennek célja, hogy a következő években az adatbázisra építve fejlett közlekedési szolgáltatásokat tudjanak nyújtani.
  • Begyűjtött adatot az Apple a következő esetekben ad ki harmadik félnek: rendszerösszeomláskor a felhasználótól érkező naplófájlokat anonim módon adják át biztonsági szakértőknek, akik ezek alapján javítják ki a szoftvert; a saját reklámozási rendszerben, az iAds-ben célzott hirdetésekben, de itt a helyzet megadásához a felhasználónak hozzá kell járulnia, például egy kifejezetten ilyen irányú kéréssel (hol van a közelben…?).
  • Az Apple számára kiemelten fontos az adatvédelem, például az iPone volt az első, amelyik minden egyes földrajzi helyzetet kérő alkalmazásnál rákérdezett, hogy a felhasználó engedélyezi-e ezt.
  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények