(Frissítve) Az adatvédelmi biztosok a Google-t fegyelmezik

Az Európai Unió adatvédelmi szakértői azt követelik a Google-tól egy levélben, hogy változtassa meg nemrég bevezetett új adatvédelmi szabályozásának néhány pontját, azok ugyanis nem felelnek meg az uniós előírásoknak.

Az EU többféle vizsgálatot is folytat az amerikai vállalat európai tevékenységeit illetően, ezek egyike, hogy a Google januárban, majd tavasszal globálisan is bevezetett új adatvédelmi rendelkezéseit is elemezték. A konkrét ügyet a CNIL (Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés), a francia adatvédelmi hatóság viszi, ugyanis ez a testület a legfontosabb szereplője az uniós állásfoglalások kialakításának, illetve a szabályok betartatásának.

Ahogy azt korábban megírtuk, a Google-lal szembeni legfontosabb kifogás az, hogy a szolgáltatáskoncentráció következtében az amerikai vállalat a személyes adatokat a korábbinál hatékonyabban, több területen használja fel. A cég szerint úgy járnak el, ahogy eddig is: maximálisan tiszteletben tartják a személyiségi jogokat, az információgyűjtést és -rendszerezést a szolgáltatások minőségének javítása érdekében végzik. Az európai adatvédelmi hatóságok viszont úgy vélik, hogy az adatgyűjtés, illetve azok különféle adatbázisokba való rendezése, majd különféle szolgáltatások közötti megosztása igen komolyan veszélyezteti a személyes adatok biztonságát, így a Google-nak változtatnia kell bizonyos gyakorlatokon. Az ezt követelő levelet a 27 tagállamból 24 adatvédelmi felelőse írta alá, illetve csatlakozott még Liechtenstein és Horvátország is.

Az Amerikába küldött dokumentumban az adatvédelmi szakemberek 12 pontban fogalmazták meg, hogy milyen változtatásokat követelnek, ezek közül az első öt arra vonatkozik, hogy a Google világosan, részletesen és tisztán tájékoztassa felhasználóit arról, hogy személyes adataikat pontosan mire is használják fel. Emellett azt is kérik, hogy a cég egyértelmű tájékoztatást adjon arról a folyamatról, hogy az egyes szolgáltatások hogyan osztják meg egymás között ezeket az adatokat, illetve a Google minden egyes megosztás előtt kérdezze meg a felhasználót, hogy akarja-e ezt. Összességében: a személyes adatok átlátható módon történő elkülönített kezelését szeretnék elérni.

A Google egyelőre még nem kommentálta a levelet.

Frissítés: időközben megkaptuk a Google állásfoglalását a levéllel kapcsolatban. Ezek szerint Peter Fleischer, a Google adatvédelmi szakértője a következőképpen kommentálta a történteket: Megkaptuk az adatvédelmi biztosok véleményét, jelenleg értelmezzük a levél tartalmát. Az új adatvédelmi szabályzat lényege, hogy a felhasználók számára jobb szolgáltatásokat, adataik számára pedig továbbra is a legnagyobb biztonságot tudjuk nyújtani. Biztosak vagyunk abban, hogy a Google adatvédelmi elvei és szabályzata megfelelnek az  európai jogszabályoknak.

Azóta történt

Előzmények