Elfogadták az uniós szerzői jogi irányelv módosítását

Habár a reform egyes elemeinek megítélése, értelmezése még ma is megosztja az érintetteket, a kérdés eldőlt.

Az Európai Bizottság (EB) ma bejelentette, hogy az Európai Parlament (EP) 348:274 igen-nem arányban elfogadta a szerzői jogi szabályozás megújítását. Ahogy az IT café is többször beszámolt róla, a tervezet jelentős ellenállásba ütközött: a politikusok egy része és a civil aktivisták mellett a nagy internetes vállalatok is jelentős lobbitevékenységet folytattak a megváltoztatása érdekében – ám eredménytelenül.

Az egységes digitális piacért felelős biztos, Andrus Ansip, illetve a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos, Mariya Gabriel egyaránt üdvözölték a döntést, azt hangsúlyozva, hogy az új szabályok szigorúbban védik az unió GDP-jének 6,8 százalékát adó kreatív iparágakat, emellett szélesebb körű hozzáférést biztosítanak a felhasználók számára is, valamint védik a véleménynyilvánítás szabadságát. A biztosok úgy vélik, sikerült megtalálni a szükséges egyensúlyt a különféle széttartó érdekek érvényesítésében, emellett az online platformokra méltányos kötelezettségeket szabtak ki – indoklásukból kiderült, hogy elfogadható kompromisszumnak tartják azt, hogy a szigorú szabályok alól számtalan kivétel van: oktatás, kulturális intézmények, kutatók stb. többféle kedvezményben részesülnek, így összességében növekedhet a tartalomkínálat.

A szabálymódosításokat a szavazás után még el kell fogadnia az Európai Unió Tanácsának, de ez valójában formalitásnak számít, várhatóan pár héten belül erre sor kerül. Miután a rendelet a hivatalos közlönyben való megjelenéssel hatályossá válik, a tagállamoknak két évük lesz arra, hogy jogrendjükbe beillesszék a rendelkezéseket.

A hazai jogkezelő szervezet, az Artisjus is üdvözölte a döntést, mivel véleményük szerint jelentős mértékben növekedtek a felhasználók jogai, míg ezzel szemben a gyakran önkényesen eljáró, profitorientált nagy internetes vállalatokra szigorúbb előírások vonatkoznak majd.

Azóta történt

Előzmények