Az ESET szerint a vírusok a felhasználók tájékozatlanságát használják ki

Az ESET biztonságtechnikai cég minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melynek elemzése a cég véleménye szerint mindig tanulsággal szolgálhat a felhasználók számára. A tízes lista élmezőnyében továbbra sem történt lényeges változás: immár harmadik hónapja tartja első helyét a Conficker, amely tavaly októberi megjelenése óta több millió számítógépet fertőzött meg. Egy másik régi szereplő, a Virtumonde viszont kikerült a top10-ből, helyét egy újonc trójai vette át. A Win32/Injector csatlakozni próbál a newvalarsrent.ru weboldalhoz, ahonnan további fájlokat próbál meg letölteni. Ez utóbbi rootkit komponenssel is rendelkezik, ami megnehezíti a károkozó felismerését és eltávolítását.

A fertőző alkalmazások jelentős részét maguk a felhasználók töltik le és telepítik a számítógépükre, ezért fontos, hogy körültekintően járjanak el a jogosultsággal rendelkező felhasználók az új szoftverek telepítésénél – áll az ESET közleményében. Egyrészt érdemes az új programoknak először alaposan utánanézni, és csak megfelelő referenciák esetén futtatni azokat, másfelől pedig a vírusvédelmi program beállításainál biztonságunk érdekében továbbra is érdemes a „Reklámprogramok, kémprogramok és biztonsági kockázatokat jelentő programok keresése”, a „Kéretlen alkalmazások keresése” valamint a „Veszélyes alkalmazások keresése” opciókat megjelölni.

Idén még rosszabb lesz

Az ESET víruslaboratóriumának szakértői szerint a hagyományos vírusfertőzések helyett a jövőben egyébként is a felhasználók figyelmetlenségét vagy tudatlanságát kihasználó kártevők előretörése várható. Előrejelzéseik szerint 2010-ben csökkenni fog az operációs rendszerek biztonsági réseit kihasználó károkozók száma, ugyanakkor a felkapott eseményekkel – például az idei labdarúgó-világbajnoksággal – kapcsolatos fertőzött linkekre mutató e-mailek száma várhatóan növekszik majd. A közösségi oldalak felhasználóinak sem árt óvatosnak lenni, hiszen a személyes adatokra utazó social engineering támadások előreláthatóan erősödni fognak, míg az online játékosok belépési adatainak megszerzésére irányuló támadások az eddigieknél valószínűleg jóval intenzívebbek lesznek. 2010-ben áttörés várható a mobileszközök területén is, ugyanis – az operációs rendszerekkel ellentétben – az egyre elterjedtebb okostelefonok számos eddig fel nem fedezett biztonsági rést tartalmaznak.

Az ESET több százezer magyarországi felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2009 decemberében az első 10 károkozó 36%-ot tudott kihasítani a teljes tortából magának.

  1. Win32/Conficker.AA féreg
  2. Win32/PSW.OnLineGames.NNU trójai
  3. INF/Autorun vírus
  4. Win32/Injector trójai
  5. Win32/Agent trójai
  6. Win32/Kryptik trójai
  7. Win32/Adware.WhenUSave alkalmazás
  8. Win32/TrojanDownloader.Swizzor trójai
  9. Win32/VB.EL féreg
  10. Win32/TrojanDownloader.Bredolab.AA trójai

Azóta történt

Előzmények