Erősödő nyomás a Microsoftra

Ma éjfélig tehet eleget az Európai Bizottság által kiszabott, konkrét megoldási javaslatokat követelő ultimátumnak a Microsoft. A Bizottság állásfoglalása szerint a világ legnagyobb szoftvergyártója piaci erőfölényével visszaél és ezzel megsérti az uniós versenyjogszabályokat.

A múlt héten kiszabott ultimátum feloldását egyrészt egy olyan Windows operációs rendszer forgalmazásától tették függővé, amely nem tartalmazza a hang- és videofájlok lejátszását szolgáló Media Player alkalmazást, másrészt a versenytársaknak biztosítani kell a Windows alkalmazások műszaki információihoz való hozzáférést. A Bizottság az általa szabott feltételek nem teljesülése esetén a Microsoftot a napi teljes forgalmának 5 százalékát kitevő bírsággal is sújthatja.

Az Unió és Microsoft közötti feszült viszony korántsem újkeletű. Mint ismeretes, tavaly márciusban közel 500 millió eurós bírság kifizetésére és a tisztességes versenyfeltételek betartására kötelezte a Bizottság a szoftvervállalatot, mely utóbbinak azonban nem tettek eleget. Miután a kiigazító intézkedések ellen benyújtott fellebbezés és Bill Gates év eleji fogadkozása ellenére sem született konkrét megoldás az amerikai óriás konszern részéről, az uniós versenypolitikusok múlt héten álltak elő ultimátumukkal.

Azóta történt

Előzmények