Microsoft: május végéig tart Európa türelme

A Microsoftnak május végéig adott határidőt az Európai Bizottság a tavaly márciusban kiszabott kötelezettségek teljesítésére. A testület versenyügyi biztosa, Neelie Kroes szerint jelenleg arra várnak, hogy a szoftvervállalat végezzen a házi feladatával – írja a Reuters. Kroes egyelőre korainak tartotta elárulni, hogy várhatók-e újabb szankciók, ha a Microsoft a hónap végéig nem tesz eleget kötelezettségeinek. Az EB akár újabb bírsággal is sújthatja a redmondiakat, melynek összege a vállalat napi árbevételének legfeljebb 5 százaléka lehet, ami a tavalyi 36,8 milliárd dolláros éves forgalmat figyelembe véve akár 5 millió dollár is lehet – naponta.

Amint arról beszámoltunk, az EB tavaly márciusban arra kötelezte a Microsoftot, hogy hozza nyilvánosságra azokat a technikai információkat, melyek lehetővé teszik a rivális szoftvergyártók számára a Windows operációs rendszert futtató kliensekkel és kiszolgálókkal teljes mértékben együttműködő szerver operációs rendszerek fejlesztését és dobjon piacra egy olyan Windows-változatot is, amely nem tartalmazza a Windows Media Player médialejátszó alkalmazást. A lebutított Windows már megjelent a piacon – ennek eleinte csupán a nevét kifogásolták Brüsszelben –, ám a kommunikációs protokollok elérhetőségével kapcsolatban éles bírálatok érték a céget. A Szabad Szoftver Alapítvány európai tagozata például azt kifogásolta, hogy a Microsoft a nyílt forrású szoftverek fejlesztőit hátrányosan megkülönböztető licencfeltételeket szab. Többek között e panasz alapján kötelezte az EB a szoftvercéget a feltételek átdolgozására.

A testület 26 esetben talált kivetnivalót az eredeti dokumentumban, ezek közül 20-at rövid időn belül korrigált a Microsoft. Ám még azóta is maradtak tisztázatlan kérdések, ráadásul nem csupán protokollokkal, hanem a médialejátszó nélküli Windowszal kapcsolatban is. Korábban a butított operációs rendszert a RealNetworks kritizálta, mondván: abból a Windows Media Playerrel együtt több olyan regisztrációs bejegyzést is törölt a szoftvervállalat, mely más médiaszoftverek számára is nélkülözhetetlen lenne a különféle alkalmazásokkal való együttműködéshez. Ennek köszönhetően például a Word szövegszerkesztőben vagy az Internet Explorerben nem játszhatók le a beágyazott médiafájlok.

Ha a hónap végéig a Microsoft nem teljesíti a kötelezettségeket, az EB újabb eljárást indíthat a mulasztás szankcionálására. Ez a procedúra – melyhez végül a 25 tagország áldása is szükséges – azonban gyorsan, még a július végén kezdődő nyári szünet előtt lezárulhatna, hiszen nem lenne szükség hosszadalmas bizonyítási eljárásra.

Azóta történt

Előzmények