Erős évkezdet a Microsoftnál

A Microsoft első pénzügyi negyedéve 3,14 milliárd dollár profittal és 9,74 milliárd dollár árbevétellel zárult, ami – a RealNetworksszel kötött megállapodás költségei nélkül – jobb az elemzők által vártnál. Az üzleti év ennél jobban nem is kezdődhetett volna – vallják a szoftvervállalat vezetői, akik szerint az elkövetkező hónapok termékbevezetései csak újabb lökést adnak majd a számoknak. Mégis csalódást okozott a második üzleti negyedéves prognózis: a vállalat 11,9–12 milliárd dollár árbevételt vár, amely elmarad az elemzők 12,29 milliárdos konszenzusától. A hír hatására a cég papírjai 2 százalékot veszítettek értékükből a tőzsdezárás után.

Amint az ismert, a Microsoft november 22-én mutatja be második, Xbox 360 névre keresztelt játékkonzolját, amelyhez nagy reményeket fűz. Chris Liddell pénzügyi vezérigazgató ugyanakkor azt is elmondta, hogy nem kell azonnal óriási megugrása számítani a forgalomban, mivel a hiány elkerülése érdekében fokozatos lesz a szállítás. A vállalat 4,5–5,5 millió Xbox 360 eladását tervezi a júniusban véget érő üzleti évben.

A negyedév során mindhárom – az otthoni és szerver operációs rendszerekért, valamint az Office csomagért felelős – kulcsüzletág növelte az árbevételét és nyereségét. Egyedül az otthoni szórakoztatási részleg rontott, amiért éppen az új Xbox előkészületei tehetők felelőssé.

Azóta történt

Előzmények