A Facebookot és a Microsoftot is magukhoz csábítanák az erdélyi informatikusok

Több romániai magyar lap is beszámolt arról, hogy a kovásznai kamara keretében a szakosztály létrehozásáról nyolc szakvállalat képviselői döntöttek hétfőn. A szakosztály elnökének Bihari Bélát, a sepsiszentgyörgyi Gnome Desing Kft. vezetőjét szavazták meg. Édler András kamaraelnök a kezdeményezés kapcsán elmondta, hogy egyrészt az ágazat dinamikus fejlődése, másrészt a cégek irányítói által már több rendben is megfogalmazott szerveződési igény indokolta a szakosztály létrehozását.

Együtt könnyebb

Édler András a sajtótájékoztatón rámutatott, hogy az IT és a telekom szegmensen belül Háromszék több komoly vállalkozással is büszkélkedhet, ezek jelentős része mondhatni „nagyban viszi” az üzletet, igaz, eddig csendben, egymással csak részleges kapcsolatban. A hétfői összejövetelen ugyanakkor kiderült, hogy több területen is ki tudnák segíteni egymás tevékenységét, akár közhasznú projektekben is részt véve.

Bihari Béla a találkozón elhangzottak kapcsán elmondta, hogy több olyan problémát is feltártak, amelyek esetében jól jönne az együttműködés, mivel a vállalkozások általában csak valamelyik részét fedik le a számítástechnikának vagy az adatközlésnek, és nagyobb projektek esetében kénytelenek a megyén kívüli partnerekkel dolgozni, miközben Háromszéken belül is meg lehetne oldani. Ugyanez érvényes a személyzet továbbképzésére is, hiszen sok vállalat komoly összegeket költ erre a célra, de újból csak „kifelé” tudnak keresgélni, miközben szervezett körülmények között akár helyben is megoldható lenne az emberi erőforrás fejlesztése.

A nagyokat is megnyerni

A klaszter létrehozói valóban „nagyban gondolkodnak”, ugyanis azt sem tartják kizártnak, hogy a Facebook vagy a Microsoft számára létesíthetnek adatközpontot Sepsiszentgyörgyön. A szakmai találkozón, az alakuló ülésen elhatározták, hogy készítenek egy tanulmányt, és megpróbálják elérni, hogy az említett világcégek a térségben hozzák létre egyik adaközpontjukat, hiszen a legközelebbi ilyen centrum Budapesten van. A klaszterben részt vevők rámutattak, hogy Háromszék elhelyezkedése és a klímája miatt is megfelelő helyszín lenne egy ilyen központ számára.

Azóta történt

  • Egy képen a facebookozók

    Az önmagát „kreatív technológusként” definiáló Natalia Rojas másfél évnyi munkával hozta össze azt az oldalt, ami egy helyre sűríti közel 1,3 milliárd Facebook-felhasználó profilképét.

Előzmények