Lassan elérjük a vásárlói csúcsot a magyar online kereskedelmi piacon

Hazánkban közel 5,4 millióan szoktak rendszeresen online vásárolni, a felnőtt magyar internetezők 91 százaléka. A továbblépés valószínűleg a minőség terén fog bekövetkezni.

Az eNET 2019 áprilisában végzett online kutatása alapján a felnőtt magyar internetezők 91 százaléka, azaz közel 5,4 millióan legalább egyszer vásároltak az interneten keresztül az elmúlt egy évben. 2017 májusa óta az online vásárlók tábora 800 ezerrel bővült. Mindez azt is jelenti, hogy az online vásárlók számának emelkedése várhatóan lassulni fog, hiszen innen már nehéz érdemben bővülni. A jövőben ehelyett vélhetően egyre inkább a vásárlás intenzitásának a növekedésén lesz a hangsúly (milyen gyakran, milyen termékköröket, átlagosan mennyiért vásárolnak), ami hazánkban az e-kereskedelem érdemi bővülésének alapját jelentheti majd.

eNET

[+]

A felmérés megállapítása szerint a vásárlás gyakoriságát tekintve már most is igen aktívak az e-vásárlók, 78 százalékuk legalább negyedévente szokott online vásárolni. A többség (60 százalék) hat vagy többféle termékkategóriát vesz online, melyek közül a TOP3 a mobiltelefon és kiegészítők (58 százalék); a ruházat és kiegészítők (57 százalék); illetve a játék, ajándék (53 százalék). Szolgáltatások közül – melye(ke)t az e-vásárlók 86 százaléka vásárolt már online –, egyértelműen kiemelkedik a szállásfoglalás (60 százalék).

Fő trendek az online vásárlásban

Az elmúlt években a legdinamikusabban az okostelefonon online vásárlók, a készpénzmentes fizetési módokat preferálók, illetve a külföldi webáruházból vagy külföldi aukciós oldalon vásárlók aránya nőtt.

Bár internetes vásárlás esetén a leggyakrabban használt eszköz továbbra is a laptop (52%) és az asztali számítógép (51%), az okostelefon is egyre meghatározóbb: az online vásárláshoz okostelefont használók aránya 2017 májusa óta 30 százalékról 48 százalékra nőtt.

A korábbi években a fizetési mód kérdése még a rendszeres online vásárlókat is megosztotta: nagyjából egyenlő arányt képviseltek a készpénzmentes, a készpénzes és a mindkét fizetési módot preferálók. Mára azonban megváltozott a helyzet. A készpénzmentes fizetési módokat preferálók egyértelműen többségbe kerültek a készpénzzel fizetőkkel szemben (51, illetve 19 százalék), míg a mindkét típusú fizetési módra nyitottak aránya nagyjából változatlan maradt, 30 százalék. Bár kiszállítás kapcsán a futárszolgálat dominanciája továbbra is megingathatatlan – 78 százalék választja ezt az átvételi módot –, a futárnál történő kártyás fizetés elérhetőségének terjedésével a készpénzes utánvét (56 százalék) mellett/helyett a futárnál történő bankkártyás fizetés is egyre népszerűbb (38 százalék), elősegítve ezzel a készpénzmentes fizetési módok terjedését.

A külföldi webáruházban vásárlók aránya is rohamosan nő: a válaszadók 58 százaléka, azaz 3,1 millióan vásároltak már online külföldről. 2017 májusa óta közel 900 ezerrel bővült a külföldi webshopokban (is) vásárlók tábora.

eNET

[+]

Online bevásárlás: a vásárlási intenzitás növekedésének egyik alapja lehet

Az eNet adatai szerint bevásárlásukat az e-vásárlók 22 százaléka, azaz 1,2 millióan intézték már online. Közülük a legtöbben a Tesco Online Bevásárlást vették igénybe (67 százalék), de az időben valamivel később indult Auchan Online Áruházban is 27 százalék vásárolt már.

Az adatfelvétel idején csak offline bevásárlási lehetőséget biztosító élelmiszerboltok közül a válaszadók a legszívesebben a Lidl (39 százalék), az Aldi (27 százalék), a Penny Market (26 százalék) és a Spar (23 százalék) esetében vennének igénybe online bevásárlási lehetőséget, ha az rendelkezésre állna. Utóbbi esetében ezt azóta meg is tehetik, hiszen május 6-án elindult a Spar Online Shop – bár egyelőre csak Budapesten és a környező településeken érhető el a szolgáltatás. Az online bevásárlási szolgáltatások további terjedése nagyban hozzájárulhat a hazai e-kereskedelem bővüléséhez.

 

Módszertan

Röviden az e-kereskedelmi lakossági felmérésről: kutatássorozat, melyet az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. 2014 májusa óta évi rendszerességgel végez. Az adatok nem, korcsoport és régió szerint reprezentálják a 18 évnél idősebb internetezők véleményét. A felmérések az eNET online panelén, a Véleményem Van (VeVa) online kutatási közösség tagjai körében zajlanak.

A kutatássorozat főbb témakörei:

  • Online vásárlók aránya és száma
  • A nem vásárlás okai
  • Online vásárlási szokások (vásárlás gyakorisága, okai, jellemző értékkategóriák, online vásárolt termékcsoportok és szolgáltatások)
  • Online vásárlás előtti tájékozódás (fő csatornák, fő szempontok, ár-összehasonlító oldalak használata, vásárlástól való elállás, online vásárláshoz kapcsolódó jogok és jogorvoslati lehetőségek ismerete)
  • Online bevásárlás (online bevásárlási szolgáltatások használata, legfontosabb tényezők szolgáltatás választásakor, kiszállítással kapcsolatos szempontos fontossága)
  • Online fizetés (készpénzmentesség vs. készpénz, preferált fizetési módok, online fizetéshez használt eszközök)
  • Kiszállítás és átvétel (preferált kiszállítási módok, kiszállítási vagy átvételi mód választását meghatározó tényezők, futárcégek megítélése)
  • Vásárlás külföldi webáruházból (külföldi webáruházból vásárlók aránya és száma, a vásárlás gyakorisága, értékkategóriák, termékkategóriák, hazai és külföldi webáruházból történő vásárlás megoszlása, leggyakrabban látogatott külföldi webáruházak, a külföldi webáruházak fő előnyei)
  • Online vásárláshoz használt eszközök (leggyakrabban használt eszközök, a vásárlási folyamat különböző elemeihez használt eszközök, képernyőre optimalizált weboldal vs. alkalmazás, a legnagyobb arányban használt alkalmazások)

A 2019. májusi tanulmány forrásai:

  • eNET e-kereskedelmi lakossági felmérés, 2019. április, N=1046 fő
  • eNET e-kereskedelmi lakossági felmérés, 2018. május, N=1041 fő
  • eNET e-kereskedelmi lakossági felmérés, 2017. május, N=1057 fő

Azóta történt

Előzmények