Egészségtudatosabbak az okosórák és okoskarkötők hazai használói

Az eNET 2018 novemberi „Okosóra és okoskarkötő” kutatásából kiderül, hogy az internetezők fele monitorozza élettani paramétereit.

Az elmúlt egy évben a 18 évnél idősebb internetezők több mint fele használt fizikai aktivitása/állapota méréséhez kapcsolódó eszközt (pl.: okosóra, aktivitásmérő), alkalmazást (pl.: okostelefonos applikációval történő alvás mérés, lépésszámlálás). Nyolc százalékuk kipróbálta, de jelenleg már egyiket sem használja. Utóbbi oka elsősorban az, hogy a felhasználóknak nem volt szükségük a mérésekre, a kapott adatokat semmire sem használták vagy csupán elfelejtették használni magát az eszközt. Jelenleg körülbelül 2,6 millió felnőtt internetező szokta valamilyen módon monitorozni aktivitását, negyedük használ okostelefonos alkalmazást, harmaduk hagyományos (nem okos) eszközt, pl.: vérnyomásmérőt, vércukorszintmérőt, tízből egy internetező pedig okosórát és/vagy okoskarkötőt.

Azok körében, akik most nem használnak semmilyen eszközt, a legmagasabb kipróbálási hajlandósága (18%) az alkalmazásoknak van, további 13% próbálna ki okosórát, 7% pedig okoskarkötőt.

Az okosórák iránt nagyobb az érdeklődés, mint a karkötők iránt

A férfiak 13%-a, míg a nők 6%-a szokott okosórát és/vagy karkötőt hordani. A fővárosiak (15%), és a tanulók/hallgatók körében a legmagasabb (16%) a csuklón viselhető okos eszközzel rendelkezők aránya.

Az okosórát használók korábban léptek be a piacra, mint a karkötőt használók: 42% több mint egy éve, 32% az elmúlt egy évben, 26% az elmúlt fél évben kezdett el órát használni. A karkötőt használók 40%-a több mint egy éve, 20%-a az elmúlt egy évben, 40%-a pedig csak fél éve használ ilyen típusú eszközt. Ez részben magyarázható azzal, hogy a magasabb árkategóriás okosórák hamarabb jelentek meg a piacon, az alacsonyabb árú, viszonylag megbízható méréseket produkáló, második-harmadik generációs karkötők pedig az elmúlt 1 évben jelentek meg. Másrészt a fogyasztói trendek változása is indokolja az eltérést.

A beszerzés módját tekintve leginkább az ajándékozás jellemző az okosórák esetében, az órával rendelkezők 60%-a az eszközt ajándékba kapta (családtagtól, baráttól, vagy egy termék mellé promóciós céllal) és 40% vásárolta saját magának. Ezzel szemben azoknál, akik okoskarkötővel rendelkeznek fordított ez az arány és 60%-uk vásárolta magának.

Az okosórát használóknál a nagyobb, ismertebb márkák típusai a legelterjedtebbek, mint a Huawei Watch, a Samsung Watch és az Apple Watch. Ez visszatükröződik a legelterjedtebb okostelefonos alkalmazások használatában is, a legtöbben a Huawei Health, Samsung Health, Nike+ és Runkeeper alkalmazásokat használják. A karkötőt használók körében viszont a Xiaomi Mi Band termékei a legelterjedtebbek idehaza. A válaszadók ötöde azonban nem tudja, hogy milyen típusú órát és/vagy karkötőt hord.

Azóta történt

Előzmények