Elon Musk újabb agyi chipes cég iránt érdeklődik

A jelentések szerint Elon Musk elégedetlen a Neuralink haladásával, ezért egy másik agyi chipes vállalatot környékezett meg.

Négy jól értesült illető szerint a Neuralink nem halad jól a versenyben, amelyben az agyi chipes cégek az emberi agyakat közvetlenül gépekre kapcsolnák – mivel Elon Musk elégedetlen, ezért állítólag megkörnyékezte a Synchron nevű riválist, egy lehetséges befektetéssel.

Musk és a rivális cég alapító-vezérigazgatója, Thomas Oxley már tárgyaltak az üzletről, de nem tudni, hogy összeolvadásról, felvásárlásról vagy befektetésről volt-e szó. Oxley állítólag még nem döntött az ajánlatról. A múltban állítólag több más riválist is megkeresett Musk (például a Paradromicsot), de végül elállt a tárgyalásoktól.

A források szerint azonban a Synchron jóval a Neuralink előtt jár, többek között a hatósági engedélyeztetések terén is. Azt is állítják, hogy Musk kifejezte a Neuralink dolgozói felé elégedetlenségét, de Oxley felé ezt már nem közvetítette. Arról senki nem beszél, hogy a Neuralink hogyan halad az engedélyeztetések kapcsán, de Musk 2019-ben 2020 végére, majd 2021 végén az idei évre ígérte a zöld utat az embereken folytatott tesztek kapcsán.

A Synchron egyébként olyan agyi implantátumot rakott össze, amely telepítéséhez nem kell a koponyába vágni, ellentétben a Neuralink megoldásával – a cél állítólag itt is az, hogy a lebénult, sérült betegek számára agyi eszközvezérlést biztosítsanak. A Synchron már 2021-ben kapott FDA-engedélyt az emberi kutatásokhoz, a múlt hónapban pedig be is ültették a chipjüket az első betegbe az USA-ban, illetve négy emberen végeztek vizsgálatokat Ausztráliában. A cég 60 fős, 65 millió dollárnyi tőkét vont be, míg a Neuralink 300 emberrel és 363 millió dollárnyi tőkével gazdálkodik. A Neuralink nyolc alapítójából mostanra hat távozott, közülük az egyik (a volt elnök) a Synchron befektetője lett.

Azóta történt

Előzmények