Elkészült a Windows Vistához írt első vírus

Feltehetően egy osztrák hackernek sikerült bezsebelnie az első, Windows Vista operációs rendszeren működő vírustörzs megírásáért járó kétes címet. A programok még júliusban, a korábban Longhorn néven ismert Microsoft-szoftver első bétájának megjelenése előtt készültek, és egy underground csoport számára összeállított útmutatóban bukkantak fel.

Mindegyik az új operációs rendszer konzolos parancsértelmezőjében, a Monadban található biztonsági réseket használja ki. A Vista egyik újdonsága ugyanis, hogy a grafikus felhasználói felület mellett teljes értékű parancssori vezérlést is lehetővé tesz – hasonlóan a DOS-hoz vagy éppen a Linux BASH shelljéhez. Az F-Secure szakértője, Mikko Hyppönen szerint ez a vírustörzs – melyet a Monad nevet visszafelé olvasva Danomnak neveztek el – nem okoz jelentős károkat, csupán demonstrációs céllal írt mintaprogramokról van szó. Az azonban a biztonsági céget is meglepte, hogy ilyen rövid idő alatt fogást találtak a hackerek az új operációs rendszeren.

Hyppönen szerint egyébként a Microsoftnak meg kellene fontolnia a Monad shell alapértelmezés szerinti tiltását a Windows Vista kereskedelmi változataiban. Példaként említette a Windows 2000-hez adott Windows Script Hostot, amely ugyanúgy nem az átlagfelhasználónak való alkalmazás volt, mégis elérhető volt bárki, így a vírusírók számára is.

Azóta történt

Előzmények