Vista-backdoor: csak a testemen keresztül!

Microsofton belül és kívül is jelentős visszhangot váltott ki, hogy a Windows Vistát hírbe hozták a brit belügyminisztériummal egy állítólagos beépített "hátsó ajtó" miatt. Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a BBC egy felületesen értelmezett interjúból azt a következtetést vonta le, hogy a terrorizmus elleni harc jegyében, a kormányzati szervekkel és a titkosszolgálatokkal való együttműködés érdekében a készülő operációs rendszerbe olyan backdoor kerülhet, amelynek segítségével meg lehet kerülni a Vista fájltitkosítását.

Bár a szoftvercég szóvivője azonnal cáfolta, hogy a Microsoft ilyesmire készülne, a vállalat egyik fejlesztőmérnöke, Niels Ferguson a rendszer integritásáért felelős csapat blogjában is kifejtette személyes véleményét "Backdoor nonszensz" címmel. Ferguson szerint ilyen "fejlesztés" csak – saját szavaival – a holttestén keresztül kerülhetne az oprendszerbe, és ezt a szemléletet kollégái is osztják.

"Abban a felettébb valószínűtlen esetben, ha erre valamilyen törvény kötelezne minket" – írja a fejlesztő, – "vagy nyilvánosságra hoznánk a hátsó ajtó létezésének tényét, vagy hagynánk a francba az egész funkciót, ami miatt bele kéne tennünk. A hátsó ajtók egyszerűen elfogadhatatlanok. Mellesleg ebben a csapatban nem is találnának rá embert, hogy egy ilyen hátsó ajtót kifejlesszen vagy teszteljen" – olvasható a blogban.

A Microsoft saját bevallása szerint számos kormánnyal áll kapcsolatban Vista-ügyben, azonban kizárólag arról folynak a tárgyalások, hogy az új rendszer végfelhasználói legyenek. Ezenkívül a különböző belbiztonsági szolgálatokkal is együttműködnek, de velük is csak annak érdekében, hogy jobban felkészülhessenek az érkező technológia által támasztott kihívásokra.

Azóta történt

  • Gyermekvédő vagy kémeszköz?

    A Microsoft ingyenes eszközével a szülők nyomon tudják követni gyermekeik összes online tevékenységét. Vagy bárki bárkiét.

Előzmények